Co można zrobić z ciasta francuskiego?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

8 odpowiedzi obeznanych

jadzka21
2
jadzka21 | 4 lata temu | 1840 pkt
Z bardziej wykwintnych dań polecam polędwiczki z dzika pieczone w cieście francuskim.
Składniki:
- 2 polędwiczki z dzika
- pół małej główki włoskiej kapusty
- 4 łyżki żurawiny do mięsa
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 300g gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka

Kapustę włożyć do takiej ilości osolonego wrzątku, by ją pokrywał i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Wyjąć i zostawić na sicie, żeby odciekła woda. Następnie wyciąć głąb, a resztę pociąć w szerokie 2-3 cm pasy. Żurawinę przetrzeć przez sito i połączyć z rozgniecionym zielem angielskim i jałowcem. Z polędwiczek usunąć błony. Mięso umyć i osuszyć, a następnie na silnym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem. Ciasto francuskie, przygotowane w domu lub kupione, rozwałkować, nadając mu taki kształt, by można nim było obwinąć polędwiczki, ułożone jedna za drugą. Rozłożyć na nim lekko odciśniętą kapustę, posypać bułką tartą, a następnie na środku umieścić mięso posmarowane żurawiną. Połączyć ze sobą brzegi ciasta, tak by powstał walec i przełożyć go łączeniem w dół, na skropioną wodą blachę. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Pokroić bardzo ostrym nożem na półtoracentymetrowe kawałki i podawać z gotowanymi warzywami.
Smacznego!
lady-margot
0
lady-margot | 4 lata temu | 76201 pkt
Z ciasta francuskiego można zapiekać różnego rodzaju paszteciki - wystarczy zrobić nadzienie np. z mięsa, grzybów i cebulki, albo z kapusty jak krokiety. Można też ulepić pierożki (polecam ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem). Z ciasta francuskiego wychodzi pyszna i pożywna tarta. Składniki na wierzch można wybrać najróżniejsze, przed zapiekaniem ciasto francuskie na spodzie należy podziurawić widelcem. Ja osobiście uwielbiam (choć to mega niezdrowe!) parówki w cieście francuskim. Najpierw przekrajam je wzdłuż jak bułkę do hot doga i wypełniam w środku serem. Następnie owijam w cieście francuskim i zapiekam. Jem z pikantnymi lub słodko - kwaśnymi dipami posypane szczypiorkiem. Jeżeli ktoś nie przepada za parówkami, zamiast nich można użyć kornetek.
anneau
0
anneau | 4 lata temu | 1227 pkt
Ciasto francuskie nadaje się zarówno do przyrządzenia przekąsek słonych jak i słodkich ciast, deserów. Można z niego zrobić słynne francuskie coissanty- w tym celu ciasto francuskie kroimy na trójkąty, pośrodku kładziemy konfiturę lub dżem i zawijamy.
Znana wszystkim karpatka równie udana będzie z ciasta francuskiego - dwa upieczone blaty ciasta przekładamy lekkim kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Ciasto francuskie w wersji wytrawnej pasuje jako zakąska- przyrządzamy z niego paszteciki nadziane pieczarkami, mięsem lub serem. ponadto bardzo wygodne i efektowne są tzw. "zawijańce" czyli parówki owijamy plastrami ciasta i pieczemy. Podobnie postępujemy z filetami z piersi kurczaka- owijamy je w ciasto francuskie, maczamy w panierce i smażymy na rumiano.
Na zbliżający się karnawał polecam "kwiatki" - czyli ciastka francuskie które są bardzo proste i efektowne. Mianowicie : z ciasta francuskiego wycinamy szklanką krążki, smarujemy środek każdego jajkiem roztrzepanym z cukrem i sklejamy po trzy, dociskając w środku by się skleiły. Wrzucamy na gorący głęboki tłuszcz i smażymy na złoto. Wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch i posypujemy cukrem pudrem.
XkahaX
0
XkahaX | 3 lata temu | 4996 pkt
Ciasto francuskie można jeść i na słodko i na słono.

Na słodko najlepiej zrobić z niego małe rogaliki. Można je nadziać czekoladą, toffi, kremem waniliowym, różnego rodzaju dżemami (najlepsze są moim zdaniem z morelowym). Najlepiej po prostu kupić gotowe ciasto francuskie i tylko podzielić je na trójkąty, a później zawinąć rogaliki.

Na słono można zrobić z niego kapuśniaczki, nadziewać mięsem, szpinakiem, grzybami. Ja najbardziej polecam paszteciki, które czasem robię na obiad. Są one bardzo proste:
Trę na grubej tarce pieczarki, podsmażam je i doprawiam do smaku. Gdy ostygną nakładam na pokrojone w kwadraty ciasto. Na pieczarki trę dużo sera. Później wszystko zalepiam tak, by miało formę trójkąta. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podaję z sosem czosnkowym:)
szabu
0
szabu | 3 lata temu | 6398 pkt
Z ciasta francuskiego możemy przygotować mnóstwo ciekawych dań. Ja najbardziej lubię je w wersji nie na słodko. Najprostszym daniem są chyba mini pizze. Wystarczy pokroić ciasto na kwadraty, posmarować sosem pomidorowym i na wierzchu ułożyć ulubione składniki jak na pizzy. Mogą to być pieczarki, szynka, tuńczyk. Na końcu obficie posypać serem żółtym i zapiekać w piekarniku.
varmiann
0
varmiann | 3 lata temu | 1659 pkt
Czytając te przepisy stałam się głodna. uwielbiam ciasto francuskie w słodkich potrawach jak i tych na ostro. Jak byłam mała to uwielbiałam półfrancuskie drożdżówki z serem i rodzynkami :) Smak dzieciństwa. Na wyspach jadałam też parówki w takim cieście - dobra przekąska :)
Smerfetka
0
Smerfetka | 14 mies. temu | 31937 pkt
Ja mogę polecić ciasto fransuskie na słodko. Bardzo prostym i szybkim pomysłem na deser jest właśnie ciasto francuskie z owocami. Wystarczy pokroić je na kwadraty. Na nim układamy ananasy lub brzoskwinie. Do tego dodajemy kostkę gorzkiej czekolady. Całość zawijamy w kopertki lub pierożki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i przyżądzamy według prepisu.
mp
0
mp | 13 mies. temu | 32268 pkt
Ja z ciasta francuskiego robię zawsze małą przegryzkę na słono. Danie to nazywam poduszeczkami. Wykrawam kwadraty z ciasta. Każdy brzeg smaruję jajkiem i naklejam dodatkowy pasek na brzegu - kiedy ciasto wyrośnie krawędzie podniosą się znacznie wyżej niż reszta ciasta. Ciasto smaruję sosem pomidorowym. Następnie nakładam kukurydzę z puszki, pieczarki, czerwoną fasolkę, ser feta, drobne kawałki piersi z kurczaka (usmażonej wcześniej) i starty ser żółty. Na kilka minut wkładam do pieca i cieszę się pyszną przegryzką przez dwa dni.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.