Co zrobić, gdy rosół jest mętny?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 4 lata temu | 77177 pkt
Najlepeij do tego nie dopuścić. Aby rosół wyszedł klarowny należy kiedy po raz pierwszy się zagotuje dolać szklankę zimnej wody, a po ponownym zagotowaniu skręcić na malutki ogień i pozostawić go, aby pomału pyrkał. Jeżeli niestety wyjdzie nam pomimo to mętny to najlepiej przerobić go na inną zupę - można zrobić jarzynową, pomidorową lub inną, którą zagęszczamy i mętność nam w niej nie przeszkadza. Innym pomysłem co zrobić w takiej sytuacji, jest ubicie na jeden litr rosołu 3 białek z łyżką octu. Pianę wrzucamy do gotującego się rosołu i mieszamy do momentu aż powstaną kuleczki (takie jak przy gotowaniu twarogu), kiedy takie będą przecedzamy rosół przez gazę lub gęste sito.