Co zrobić, gdy rosół jest mętny?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 74169 pkt
Najlepeij do tego nie dopuścić. Aby rosół wyszedł klarowny należy kiedy po raz pierwszy się zagotuje dolać szklankę zimnej wody, a po ponownym zagotowaniu skręcić na malutki ogień i pozostawić go, aby pomału pyrkał. Jeżeli niestety wyjdzie nam pomimo to mętny to najlepiej przerobić go na inną zupę - można zrobić jarzynową, pomidorową lub inną, którą zagęszczamy i mętność nam w niej nie przeszkadza. Innym pomysłem co zrobić w takiej sytuacji, jest ubicie na jeden litr rosołu 3 białek z łyżką octu. Pianę wrzucamy do gotującego się rosołu i mieszamy do momentu aż powstaną kuleczki (takie jak przy gotowaniu twarogu), kiedy takie będą przecedzamy rosół przez gazę lub gęste sito.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.