Co zrobić z rydzami?

anonim
zapytał 2 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 2 lata temu | 74318 pkt
Świeże rydze można usmażyć na masle i zjeść jako smakowitą przekąskę solo albo z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym lub po usmażeniu przygotować z nich farsz np. do naleśników. Najczęściej jednak rydze marynujemy. Moje ulubione to przygotowane w zalewie słodko-kwaśnej, to moja ulubiona przekąska stawiana na szwedzki stół. Można też przygotować rydze kwaszone lub w zalewie słonej. Te ostatnie idealnie nadają się potem do smażenia.
weriontu
0
weriontu | 2 lata temu | 172603 pkt
Osobiście nie lubię smaku rydzów, wydają mi się lekko gorzkie. Jak z każdych grzybów, możemy zrobić z nich sos grzybowy, np. śmietanowy. Rydze nadają się także do marynowania w tradycyjny sposób lub w lekko słodkiej zalewie. Wiele osób zachwyca się także świeżymi rydzami, opłukanymi i smażonymi na maśle. Rydze mogą być dodatkiem do każdego dania z grzybów, pasztetów, farszy lub zup.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.