Co zrobić, żeby sernik nie pękał w trakcie pieczenia?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

andromeda877
0
andromeda877 | 4 lata temu | 2300 pkt
Jeśli sernik pęka to raczej dobry znak. W zasadzie nie powinno się przejmować pęknięciami na tym cieście bo to normalne. Rowki na powierzchni upieczonego ciasta mogą być jednak też spowodowane nierówno rozprowadzonym ciastem na blaszce lub po prostu przez nagłe wysychanie. By temu zaradzić można spróbować do piekarnika, w którym pieczemy ciasto, włożyć miskę z wodą. Wtedy wiadomo, że wierzch nie wyschnie i nie pęknie.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75410 pkt
Zgadzam się z przedmówczynią, że popękany sernik to dobry sernik. Mi też zawsze pęka i nigdy nie myślałam o tym, żeby coś z tym zrobić, bo zawsze wydawało mi się, że tak ma być. Jeżeli jednak komuś zależy żeby nie pękał można oprócz miski z wodą spróbować podziurawić ciasto lekko widelcem przed pieczeniem lub np. naciąć wzdłuż nożem. Powietrze będzie miało którędy uciekać i wierzch nie powinien pękać. Słyszałam też, że dobrym sposobem na pękające ciasto jest skropienie je wcześniej sokiem z cytryny (z tym, że nie jestem pewna czy w przypadku sernika to dobry pomysł i czy przyniesie efekty).
mala czarna
0
mala czarna | 3 lata temu | 1678 pkt
Mi też sernik zawsze pęka, wyrasta ponad tortownicę jak grzybek i pęka, potem po wyjęciu z piekarnika opada trochę :)
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 5 mies. temu | 35825 pkt
Może trzeba zmienić proporcje składników?

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.