Czy można mrozić pieczarki? Jeśli tak, to jak?

XkahaX
zapytał 4 lata temu

oceń

6 odpowiedzi obeznanych

patrycjao19
0
patrycjao19 | 4 lata temu | 3245 pkt
Oczywiście, że można. Najlepiej w następujący sposób:
1) umyć, obrać, osuszyć, pokroić pieczarki (aby ich wielkość była odpowiednia do sosów, zupy)
2) po porcjować pieczarki do pojemników plastikowych(tak aby potem tylko wyciągnąć i włożyć odpowiednią ilość od razu do garnka)
3) opisać pudełko i włożyć do zamrażarki
i gotowe;)
ps. jednak świeże pieczarki zawsze są najlepsze. Mrożone nadają się tylko do poddania po rozmrożeniu obróbce termicznej (nie można ich rozmrozić i dać np. do sałatki, tak jak robi się to ze świeżymi)
szabu
0
szabu | 4 lata temu | 6398 pkt
Ależ oczywiście. Idealnie sprawdzą się np. zimą, gdy pieczarki dostępne w sklepach pozostawiają wiele do życzenia. Pieczarki należy umyć i pokroić w plastry czy cząstki w zależności od tego, do czego mamy zamiar je potem użyć. Następnie wkładamy pieczarki do pojemników lub woreczków foliowych i wkładamy do zamrażalnika. Tym sposobem mamy wspaniałe mrożonki na czarną godzinę:)
lady-margot
0
lady-margot | 4 lata temu | 76715 pkt
Jasne, że można. Przed mrożeniem trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Świerze pieczarki należy umyć w zimnej wodzie bardzo dokładnie, najlepiej szorstką gąbeczką, ścierając je troszeczkę. Następnie musimy je pokroić w taki sposób w jaki później będziemy potrzebowali po rozmrożeniu. Już pokrojone zanurzamy jeszcze na moment w zimnej wodzie po czym osuszamy np. papierowymi ręcznikami kuchennymi. Później należy je poporcjować i popakować - polecam do tego celu plastikowe, zamykane opakowania np. po maśle. Pudełeczka z pieczarkami wkładamy do zamrażarki i gotowe.
Smerfetka
0
Smerfetka | 21 mies. temu | 31937 pkt
Można. Najlepiej jest mrozić już podsmażone pieczarki. Dzięki temu po rozmrożeniu będziesz mieć gotowy produkt do dania. Po prostu podsmaż pieczarki. Wystudź. Przełóż do woreczków. Zamroź.
elemele
0
elemele | 35 dni temu | 6911 pkt
Można, w ten sam sposób co inne grzyby - wystarczy surowe i umyte pieczarki włożyć do torebki do mrożenia, opisać i dać do zamrażarki.
weriontu
0
weriontu | 35 dni temu | 213687 pkt
Owszem, pieczarki można mrozić, jednak ja tego nie lubię mrozić. Pieczarki obierz, pokrój w paski i po prostu włóż do woreczka lub pudełka i następnie do zamrażarki...i tyle wystarczy, by je zamrozić. Ostrzegam jednak, że zamrożone pieczarki po rozmarznięciu są lekko "flakowate", puszczają dużo wody i wyglądają o wiele mniej estetycznie niż świeże grzyby. Do mnie mrożone pieczarki po prostu nie przemawiają. Z racji tego, że pieczarki są ogólnodostępne i tanie, przestałam je mrozić - lepiej iść do sklepu po świeże grzyby.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.