Czy można zamrozić drożdże?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 76075 pkt
Tak, można. Ja często zamrażam niewykorzystane od razu drożdże i zawsze z powodzeniem później je wykorzystuję. Zazwyczaj do pizzy, ale myślę, że nie ma różnicy do jakich wypieków je użyjemy. Generalnie nie tracą swoich właściwości sprzed zamrażania. Najdłużej w zamrażarce u mnie drożdże przeleżały ok. 5 miesięcy i nawet po tym czasie spisały się bez zarzutu, chociaż słyszałam bądź też czytałam opinie osób, które twierdzą, że po odmrożeniu i użyciu takowych nie urosło ciasto. Myślę jednak, że nie była to wina zamrażania, ale być może były przeterminowanym lub poprostu wadliwym produktem, ponieważ mi się tak nie zdarzyło do tej pory.
XkahaX
0
XkahaX | 3 lata temu | 4996 pkt
Drożdże to mikroskopijne, jednokomórkowe grzyby. Jak na każdy organizm niska temperatura działa na nie niezbyt korzystnie. Jednak zamrażanie nie zabija drożdży. Można je więc zamrozić, a później odmrozić. Nie będą one jednak tak wydajne, jak te świeże. Może też się zdarzyć, że drożdże zamrażania nie przetrwają i wtedy niestety ciasto nie urośnie.
Smerfetka
0
Smerfetka | 13 mies. temu | 31937 pkt
Jak najbardziej można. Wystarczy drożdze włożyć do zamrażarki. Gdy ich potrzebujemy wyjmijmy je wcześniej. Po rozmrożeniu są gotowe do użycia.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.