Dlaczego galaretka z owocami kiwi lub ananasa się nie ścina?

punix
zapytał 4 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

Ligeia
0
Ligeia | 4 lata temu | 2864 pkt
Istnieją owoce, których nie powinno się stosować do galaretki na bazie żelatyny z owocami, gdyż galaretka nie stężeje. Są to kiwi, ananas, a także mango i papaja. Powodem są zawarte w nich substancje chemiczne - enzymy, które wchodząc w reakcję ze składnikami galaretki, nie pozwalają jej zastygnąć. Sposobem na obejście tej przeszkody jest zastąpienie świeżego ananasa czy mango tym z puszki lub podgrzanie owoców w syropie cukrowym. Można też krótko sparzyć owoce we wrzącej wodzie. Innym sposobem jest użycie jako zagęszczacza produktu roślinnego - agaru, odpornego na enzymy kiwi czy ananasa, który spowoduje stężenie galaretki.
Locustus
0
Locustus | 4 lata temu | 490 pkt
W owocach kiwi i ananasa występują enzymy proteolityczne czyli rozkładające cząsteczki białek. Białkiem jest właśnie żelatyna, która po rozpuszczeniu tworzy żel. Żel tworzy też rozpuszczony agar czyli substancja pozyskiwana z alg morskich. Agar w przeciwieństwie do żelatyny jest cukrem(węglowodanem złożonym), a nie białkiem, więc enzymy z kiwi i ananasa nie rozkładają go, tym samym umożliwiają żelowanie galaretki. Innym sposobem na żelowanie galaretki żelatynowej jest potraktowanie ananasa czy kiwi wrzącą wodą, co denaturuje białka w tym enzymy(które też są białkami), a tym samym unieczynnia je.
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 5 mies. temu | 35825 pkt
Ponieważ takie są prawa chemii.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.