Jak długo gotuje się jajka na miękko?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

6 odpowiedzi obeznanych

ania1988
0
ania1988 | 3 lata temu | 604 pkt
Ogólnie przyjęło się, że jajka na miękko gotuje się cztery minuty od momentu zagotowania się wody. Należy jednak wziąć pod uwagę to, ze wpływ na czas gotowania mogą mieć, wydawałoby się, nieistotne czynniki takie na przykład jak intensywność gazu czy temperatura samego jajka. Osobiście polecam specjalne urządzenie do gotowania jaj tzw. jajowar, w którym można wybrać opcję do gotowania jaj na miękko, zawsze wychodzi idealnie ściąte białko i płynne żółtko. Urządzenie można nabyć w każdym sklepie ze sprzętem AGD i kosztuje około 50 zł.
oLo3
0
oLo3 | 3 lata temu | 188 pkt
Jajka na miękko- od zagotowania się wody max 3 min :)
patrycjao19
0
patrycjao19 | 3 lata temu | 2191 pkt
Jajka na miękko gotujemy 3-4 minuty od momentu wrzucenia na gotującą się wodę. Czas gotowania zależy od tego czy chcemy by żółtko było lekko ścięte czy całkowicie płynne. Gotującą się woda przed włożeniem jajek należy sporo posolić - około 2 łyżek stołowych. Zapobiegnie to wypłynięciu jajka w razie jego pęknięcia. Najlepiej gotować jajka nastawiając minutnik lub używając do mierzenia czasu klepsydry (odmierza czas do ugotowania idealnego jajka na miękko).
Popiec
0
Popiec | 3 lata temu | 4818 pkt
Jajka myjemy. Wrzucamy do zimnej wody. Skorupka łatwiej zejdzie, jeżeli lekko ją osolimy. Czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy jeszcze na niedużym gazie przez 3 minuty. Najlepiej smakuje ze solą i chlebem z masłem.
renia32_r1
0
renia32_r1 | 3 lata temu | 80 pkt
Ja gotuję jajka na miękko 3 min i 30 sek. Takie średniej wielkości, ale tylko wtedy taki czas, gdy jajka nie są z lodówki, zagotowuje wódę do wrzenia i wrzucam jajka na ten wrzątek, czekam moment aż znowu zacznie wrzeć i od tego momentu 3.30 i są idealne, białko ścięte a żółtko lejące :-)
norcia
0
norcia | 3 lata temu | 5607 pkt
Czas, jaki jest potrzebny do ugotowania jajka na miękko oprócz powyższego, zależy też od grubości skorupki. Zwykle jest to 3 min., ale zdarzało mi się gotować nawet ponad 4 i były zaledwie lekko ścięte. Wkładam jajka do gotującej się wody i od tego momentu mierzę czas 3 min. Wkładanie do zimnej ma ten minus, że trzeba pilnować momentu, kiedy zaczynają się gotować - spóźnienie się z zaobserwowaniem pierwszych 'bulgotów wody' uniemożliwia potem ocenę ile czasu mamy jeszcze te jajka gotować.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.