Jak długo piec sernik?

anonim
zapytał 18 mies. temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

Yen22
0
Yen22 | 15 mies. temu | 10535 pkt
Zasada jest taka, że im ser w serniku jest rzadszy tym dłuższy powinien być czas pieczenia. Najczęściej przepisy radzą by piec przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Ja tak robię i zawsze jestem zadowolona. Po upieczeniu nie wolno wyłączać od razu grzania tylko zmniejszyć do 60 stopni i uchylić drzwiczki. Chodzi o to, żeby przez szok termiczny sernik nie stał się zakalcem.
aneczka173
0
aneczka173 | 13 mies. temu | 86657 pkt
Sernik piecze się dość długo. Ja zazwyczaj piekę go około 1 godz. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Cały czas jednak kontroluję czy się nie przypala- łatwo jest przesadzić z temperaturą. Pod koniec zmniejszam temperaturę do 50 stopni i zostawiam ciasto w piekarniku. Wyjmuję je dopiero po około 2 godzinach, aby mieć pewność, że nie opadnie.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.