Jak gotować szynkę?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 74281 pkt
Najpierw szynkę trzeba przygotować do gotowania. Należy ją przez dwie godziny namoczyć w zimnej wodzie, po czym dokładnie umyć w gorącej. Następnie przygotowujemy wywar warzywny. Do tego celu należy użyć selera, pora, 3 marchwie, 2 pietruszki, listek laurowy, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Kiedy wywar zacznie wrzeć wrzucamy do niego szynkę i gotujemy od 2,5 do 3 godzin (w zależności od wielkości) na małym ogniu. Żeby sprawdzić czy szynka jest gotowa należy ją nakłuć widelcem bądź wykałaczką - jeśli lekko wchodzą gasimy ogień. Szynkę pozostawiamy w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu jest gotowa do jedzenia.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.