Jak jeść owoce liczi?

Czy pestka jest trująca?
Popiec
zapytał 3 lata temu

oceń

5 odpowiedzi obeznanych

Ligeia
0
Ligeia | 3 lata temu | 2864 pkt
Przede wszystkim należy je obrać z twardej, kolczastej skórki, która zupełnie nie nadaje się do jedzenia. W środku znajduje się miękki miąższ, który można jeść na surowo, albo przyrządzać np. z lodami, owocami w postaci deserów.
szabu
0
szabu | 3 lata temu | 6398 pkt
Liczi można kupić zarówno w wersji surowej jak i w puszce. Surowe nadaje się do jedzenia od razu po obraniu ze skórki. Ma dość dziwny smak przypominający nieco kalmara. Więcej ludzi gustuje w liczi z puszki. Głównie wykorzystuje się je jako składnik sałatek owocowych albo je się samo.
XkahaX
0
XkahaX | 3 lata temu | 4996 pkt
Liczi jest jednym z owoców egzotycznych, które ciekawie wyglądają i ciekawie smakują. Częściej kupuje się je w puszcze. Są one już wtedy gotowe do spożycia. Najsmaczniejsze są w sałatce. Świerze liczi należy obrać z twardej skórki. Na szczęście odchodzi ona bardzo łatwo. W środku jest też wielka pestka, która również nie jest jadalna.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 76201 pkt
Uwielbiam liczi! Zawsze kupuję świeże owoce i moim zdaniem są dużo lepsze niż te z puszki. Twardą, kolczastą, czerwono-bordową skórkę obieram, nie ma z tym najmniejszego problemu. Najpierw trzeba nożykiem podhaczyć górę, reszta łatwo schodzi. Miąższ, który konsystencją przypomina miąższ winogron smakuje podobnie jak one. Pozostaje cieszyć się smakiem i odrzucić tkwiącą w środku stosunkowo dużą pestkę.
Richie112
0
Richie112 | 2 lata temu | 30656 pkt
Liczi należy pierw obrać ze skorupki, która co niektórym przypomina jajko. Najlepiej przebić czymś lub rozciąć tuż przy ogonku, obrać jak ugotowane na twardo jajko, wyjąć biały miąższ i usunąć cierpką i nie smaczną pestkę.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.