Jak przygotowuje się zrazy?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

Ligeia
0
Ligeia | 4 lata temu | 2864 pkt
Zrazy to zrolowane plastry mięsa, zwykle wołowego lub cielęcego, ale można je przysądzać także z mięsa wieprzowego, a nawet drobiowego, zawierające różnego rodzaju farsz, podawane najczęściej z sosem. Potrawa ta jest jednym ze specjałów polskiej kuchni, a pomysły na farsz leżą w gestii i fantazji autora potrawy. Zrazy można faszerować pieczarkami, kiszonym ogórkiem, czosnkiem, papryką, serem - właściwie co tylko lubimy. Sekret polega na tym, aby zrazy były miękkie, nie wysuszone, a także żeby farsz i sos dobrze się ze sobą komponowały.

Przyrządzanie zrazów polega na ostrożnym rozbiciu tłuczkiem do mięsa kotletów, które stają się w ten sposób "zrażone", czyli rozbite tłuczkiem (stąd nazwa). Do związania kotletów z nadzieniem służą mocne bawełniane nici, długie wykałaczki (małe zrazy można spinać zwykłymi wykałaczkami) oraz specjalne szpilki do zrazów. Zrazy najpierw obsmaża się obtoczone w niewielkiej ilości mąki, a następnie dusi w przygotowanym sosie. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić z farszem, gdyż trudno będzie zawinąć zrazy, a nadzienie może "uciec" podczas smażenia lub duszenia.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 76063 pkt
Podam przepis na pyszne zrazy z ogórkiem kiszonym, boczkiem i cebulką - jak dla mnie genialne połączenie smaków. Potrzebujemy:
1 kg wołowiny zrazowej
5 dag boczku wędzonego
2 ogórki kiszone
1 cebulę
sól, pieprz, chilli
musztardę
1 kostkę bulionu grzybowego
liść laurowy, ziele angielskie, ziaro pieprzu
tłuszcz

Na początek obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie piórka. Boczek wraz z ogórkami kroimy w cienkie paski. Mięso wołowe myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1 centymetra, po czym rozbijamy je tłuczkiem. Tak powstałe płaty mięsa oprószamy solą, pieprzem i chilli (ilość według uznania), a następnie cienko smarujemy musztardą. Na każdym kawałku mięsa układamy piórka cebuli, paseczek ogórka i paseczek boczku. Mięso zwijamy i związujemy sznureczkiem lub spinamy wykałaczką. Zraziki obsmażamy z każdej strony na tłuszczu, a następnie wkładamy do garczka i zalewamy bulionem grzybowym, tak aby przykrył całkowicie mięso. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarno pieprzu, wszystko zagotowujemy, skręcamy na mniejszy ogień i dusimy do momentu, aż zrazy będą miękkie. Wtedy wyciągamy je i usuwamy sznureczki/wykałaczki. Sos zagęszczamy, można go doprawić, wkładamy do niego zrazy spowrotem i jeszcze raz zagotowujemy.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.