Jak przyrządza się flaki?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

joannaUP
0
joannaUP | 3 lata temu | 285 pkt
Składniki:

* 1 kg surowych flaków wołowych
* 50 dkg wołowiny na wywar
* z włoszczyzny: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
* dwa listki laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki gałki muszkatałowej
* łyżka suszonego majeranku
* łyżeczka słodkiej papryki
* szczypta ostrej papryki
* sól i pieprz

Z surowymi flakami będziemy mieli trochę roboty bo trzeba je oczyścić i obgotować. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowanie i płukanie pomoże nam pozbyć się szumowin i przykrego zapaszku flaczków. W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku powinien robić nam się bulion. W tym celu zalewamy mięso wołowe niesoloną wodą i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. (można też użyć wołowej kostki rosołowej ale własnoręczny wywar będzie na pewno lepszy)

Gdy flaki mamy już obgotowane i przepłukane zalewamy je wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem. Teraz możemy zabrać się za warzywa, które kroimy jak do zwykłej zupy. Gdy już mamy warzywa pokrojone wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę (im dłużej tym lepiej). Pod koniec gotowania nasze flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Mięso wołowe wyjmujemy. Można je oddzielnie zjeść z chlebem i musztardą i ... voila, nasze flaki wołowe są gotowe.

Flaki podajemy na gorąco z chlebem (najlepszy oczywiście jest chleb na zakwasie własnej roboty).

Zasmażka do flaków

W wielu przepisach pojawia się zagęszczająca zasmażka do flaków. Ja z niej nie korzystam ale jeśli ktoś ma ochotę, to proszę bardzo, oto przepis:

Bierzemy mniej więcej równą ilość masła i mąki. Masło rozpuszczmy na patelni. Dodajemy powoli mąkę całość mieszając. Jak się mąka zrumieni wlewamy do gotujących się flaków i mieszamy. Zasmażkę wlewamy na jakiś kwadrans przed końcem gotowania, przed doprawianiem.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75614 pkt
Tradycyjne flaczki są bardzo czasochłonne i na co dzień rzadko szykujemy to danie. Podam przepisy na flaki w łatwiejszych wersjach, równie smaczne. Sekretem powodzenia jest w tym wypadku przede wszystkim dobór przypraw.

1. FLACZKI Z KURCZAKA
Potrzebujemy:
1 kurczak (około 1 kilogram) lub 1 kg skrzydełek z kurczaka
1 duża porcja włoszczyzny
1 łyżka mąki pszennej
posiekana natka pietruszki
przyprawa do flaków lub sól, pieprz, majeranek, papryka i imbir
2 łyżki masła lub tłuszcz z kurczaka
Podzielonego na kawałki kurczaka lub skrzydełka należy umyć i ugotować do miękkości w sześciu szklankach lekko osolonej wody razem z włoszczyzną, po czym odcedzić. Następnie mięso obrać z kości i pokroić w słupki tak, jak kroi się flaki. Podobnie trzeba pokroić marchewkę, pietruszkę i seler. Z masła i przesianej mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ostudzonym rosołem, dodajemy do zupy i mieszając podgrzewamy do momentu aż zupa zgęstnieje. Dodajemy rozdrobnione mięso i warzywa, doprawiamy do smaku - zupa powinna być dość pikantna, dosłownie szczypać w język. Podaje się ją jak tradycyjne flaki - z dodatkiem bułeczek kajzerek. Zasmażkę do niej można też przygotować na tłuszczu z kurczaka.

2. FLACZKI RYBACZKI
Potrzebujemy:
50 dag filetów rybnych
1 dużą cebulę
1 sporą pietruszkę
1/4 bulwy selera
10 dag pieczarek
4 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki śmietany
mąkę pszenną
kostkę rosołową o smaku warzywnym lub grzybowym
przyprawę do flaków (lub sól, pieprz, majeranek, paprykę i imbir)
posiekaną natkę pietruszki
sok z cytryny
Rybę rozmrażamy jedynie na tyle, aby dało się ją pokroić w słupki, tak jak kroi się zwykłe flaki, tylko nieco grubiej. Skrapiamy sokiem z cytryny i opruszamy mąką. Cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodajemy obrane i pokrojone w słupki pietruszkę i seler oraz drobno poszatkowane i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Udusić na dwóch łyżkach tłuszczu z dodatkiem kilku łyżek wody, następnie zalać dwoma szklankami rosołu z kostki i ugotować do miękkości. Śmietanę mieszamy z przesianą łyżką mąki, dodajemy do jarzyn i mieszamy. Doprawiamy do smaku tak, jak doprawia się flaki. na reszcie tłuszczu smażymy filety. Gotowe dodajemy do jarzyn i kilka minut razem podgrzewamy, następnie dodajemy posiekaną natke i mieszamy. Podajemy z bułeczkami, które można przed tym włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby były rumiane i chrupiące.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.