Jak przyrządzić brokuły?

XkahaX
zapytał 3 lata temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75560 pkt
Brokuły najpierw trzeba dokładnie wypłukać pod bieżącą, chłodną wodą. Następnie odcinamy różyczki od nóżki i gałązek. Tniemy je na odpowiednie kawałki i rzucamy do miski. Jeżeli wszystkie różyczki będą już przygotowane trzeba odcinać każdą gałązkę po kolei i obrać je nożykiem (łącznie z nóżką, ale tą jeszcze kroimy na drobne części). W taki sposób brokuły mamy już przygotowane i pozostaje zagotować je w osolonej wodzie, na parze lub w mikrofalówce. Nie gotujemy ich zbyt długo, ponieważ bardzo szybko są gotowe do jedzenia np. w mikrofali wystarczy im 3-4 minuty. Można oczywiście gotować brokuły w całości - jeśli tak, to wkładamy je do garnka z gotującą się wodą różyczkami do spodu. Gotowe brokuły podajemy z mięsem lub możemy ich użyć do przygotowania sałatek.
stukpuuk
0
stukpuuk | 3 lata temu | 349 pkt
Brokuły przede wszystkim zanurzamy w zimnej, osolonej wodzie i zostawiamy na około 30 minut, ma to na celu "wypłoszenie" wszelkich żyjątek, których nie życzylibyśmy sobie na talerzu. Następnie rozdzielamy różyczki do wielkości jakiej potrzebujemy, i wrzucamy do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru.
Czas gotowania zależy od ich dalszego zastosowania, np do sałatki lub jako warzywo do obiadu warto aby były chrupiące a nawet lekko twardawe, natomiast jako nadzienie, np do naleśników warto przetrzymać je we wrzątku do momentu aż dadzą rozgnieść się widelcem.

Co do konkretów jak podać ugotowane już brokuły:
- na przekąskę - polane bułką tartą przesmażoną lekko na maśle lub dla fanów czosnku drobno pokrojonym czosnkiem zeszklonym (czosnku nigdy nie smażymy na brązowy kolor!)na maśle
- na obiad - jako nadzienie do naleśników, brokuły dodajemy do podsmażonej cebulki, ja dodaję także pokrojoną i podsmażoną parówkę drobiową lub szynkę
- na kolację - w formie sałatki z serem feta pokrojonym w kostkę lub z pomidorem i jajem na twardo
norcia
0
norcia | 3 lata temu | 5607 pkt
Brokuły, w odróżnieniu od kalafiora, można gotować wraz z nóżką, z której jedynie usuwamy zbędne listki. Po ok. 10 min. jest ugotowany, ale na początku gotowania, oprócz soli, należy dodać troszkę mleka (1-2 łyżeczki), by zatrzymać witaminę C (dotyczy to także: groszku zielonego, brukselki, zielonej fasolki szparagowej i zielonych szparagów). Dzięki mleku zachowany jest też ładny, żywy kolor warzywa.
Smerfetka
0
Smerfetka | 11 mies. temu | 31925 pkt
Polecam pyszną i prostą sałatkę. Ugotuj brokuła. Pokrój na mniejsze części i wrzuć do miski. Do tego dodaj ugotowane na twardo jajko (2) i pomidora (też 2). Całość dopraw. Dodaj majonez lub sos czosnkowy.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.