Jak się gotuję zupę grzybową?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 76201 pkt
Oto przepis na pyszną, tradycyjną zupę grzybową. Potrzebujemy:
garść suszonych prawdziwków
1 porcję włoszczyzny z kapustą
1 dużą cebulę
1 łyżkę oliwy lub oleju
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 listki laurowe
3 - 4 ziarna pieprzu
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
vegeta

Włoszczyznę czyścimy i drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi dziurkami. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę i dusimy na niewielkim ogniu, do momentu aż jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste. Zalewamy czterema szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej (vegety) i gotujemy na małym ogniu 30 - 40 minut. Przecedzamy wywar (jarzyny można wykorzystać do przygotowania omletu lub sufletu). Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, szczyptę soli gotujemy do miękkości i przecedzamy. Oba wywary łączymy i zagotowujemy. Prawdziwki kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do wywaru razem z posiekaną zieleniną, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
weriontu
0
weriontu | 3 lata temu | 195391 pkt
Sama uwielbiam zupę grzybową, dlatego gotuję ją dość często. Najważniejsze to uzyskać wywar, może być to rosół lub bulion ugotowany na porcji rosołowej, skrzydełkach czy nawet kościach. Grzybową zawsze przyrządzam używając suszonych grzybów, co zapewnia wspaniały smak i aromat. Grzyby suszone wrzucam do wrzątku i gotuje około 2 minuty, przez co robią się miękkie. Uzyskany wywar grzybowy wlewam do bulionu, a odcedzone grzybki kroję na mniejsze kawałki. W tym czasie do zupy wrzucam przyprawy,a także robię zasmażkę z mąki i cebulki. Wrzucam grzyby i gotuję zupę jeszcze około 15 minut. Przed podaniem zabielam ją mąką. Co do makaronu, najlepiej gotować go osobno, inaczej zupa może bardzo zgęstnieć.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.