Jak się robi ciasto francuskie?

mateusz.pieczarka
zapytał 2 lata temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 2 lata temu | 76063 pkt
Potrzebowała będziesz:
-100 ml wody
-25 dag masła
-6 gramów soli
-12 dag mąki pszennej
-8 dag mąki krupczatki

Na początku rozpuść sól w wodzie. Następnie zmieszaj mąkę pszenną z mąką krupczatką i przesiej je przez sito. 1,5 łyżki stołowej masła roztop, po czym przestudź. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny. Schłodzone ciasto po tym czasie należy rozwałkować do gruości około 2 cm, następnie wykładamy na nie cieniutko skrojone plasterki schłodzonego masła i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rogi ciasta poskładaj do środka, tworząc kopertę i wstaw do lodówki na około 0.5 godziny. Potym czasie wyjmij ciasto z lodówki i ponownie rozwałkuj na kształt prostokąta. Złóż je na 3 części i ponownie włóż do lodówki, tym razem na 3 godziny. Tę, ostatnią czynność należy powtórzyć 5 razy (rozwałkowanie, poskładanie na 3 części i pozostawienie w lodówce na 3 godziny). Na koniec rozwałkuj ciasto do grubości 0.5 cm i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.