Jak się robi kanie?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

weriontu
0
weriontu | 3 lata temu | 164665 pkt
Kanie to bardzo smaczne grzyby, rosnące w lasach i na polanach od lipca do października. Kanie przeznacza się do smażenia, tak jak zwykłe kotlety. Grzyby powinny zostać obrane z zanieczyszczeń i umyte, duże okazy najlepiej przekroić na pół. Solimy kanie z każdej strony i przygotowujemy panierkę z mąki, jajek i bułki tartej. Panierujemy grzyby i smażymy na oleju lub oliwie. Grzyby powinny smażyć się na wolnym ogniu, aż z każdej strony będą przyrumienione. Tak przygotowane kanie smakiem przypominają kotlety schabowe.
anneau
0
anneau | 3 lata temu | 1227 pkt
Kani się "nie robi"! Kanie to gryzby, które rosną sobie w lesie i po prostu czekają aż je ręka ludzka zerwie :)
Najsmaczniejsze kanie sąsmażone w panierce jak kotlety. Do tego celu używa się całych kapeluszy, macza w mące, jajku i bułce tartej.
Można również pokroić drobniej grzyby, wymieszać je z mięsem mieloym, przyprawić i formując małe pupeciki smażyć na gorącym tłuszczu.
Także sos z kani jest aromatyczny i pyszny. Grzyby smażymny na patelni, dodajemy do bulionu, doprawiamy, wlewamy śmietankę z mąką lub zasmażkę. Super do makaronu i ziemniaków!

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.