Jak smażyć karpia?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

patrycjao19
1
patrycjao19 | 3 lata temu | 2728 pkt
Aby dobrze przygotować karpia należy zacząć to już dzień wcześniej. Karpia po oczyszczeniu dokładnie myjemy i kroimy na dzwonki. Dzwonki wkładamy do dość głębokiej miski i zalewamy mlekiem (tak oby zupełnie przykryć karpia), zakrywamy folią kuchenna i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia karpia wyciągamy z mleka około godziny przed smażeniem. Osuszamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy by wrócił do temperatury pokojowej. Po około 30 minutach lekko solimy rybę, a następnie obtaczamy w panierce (najpierw roztrzepane jajko z odrobiną mleka, a następnie do bułki tartej. darujmy sobie mąkę - smażona jest bardzo niezdrowa !) Rybę smażymy na oleju lub maśle (osobiście polecam tą drugą wersje). Koniecznie należy pilnować, aby ryba się nie przypiekła zbyt mocno ( w tym celu należy dodać więcej masła, jednak nie zafundujmy naszej potrawie "kąpieli" w maśle). Gotową rybę poznamy po tym, że panierka będzie złota i chrupiąca, a wtedy ryba w środku na pewno będzie idealna.
Marjan
0
Marjan | 4 lata temu | 3075 pkt
Karpia dobrze jest smażyć na patelni w nie za głębokim oleju. Najpierw kroimy karpia na dzwonki lub płaty i obtaczamy w mące, potem wrzucamy go na patelnie i pieczemy dopóki mięso nie zmieni koloru na biały, wtedy i tylko wtedy jest dobre. Nie jesteś Bear Grill aby jeść surowa rybę więc uważaj. I co do karpia moja osobista dygresja, ta ryba śmierdzi, polecam wydać troszkę pieniążków ale kupić sobie 2-3 dzwonki łososia norweskiego lub 2 pstrągi, to są smaczne rybki.
Popiec
0
Popiec | 3 lata temu | 4818 pkt
Do przygotowania karpia wigilijnego potrzebny jest:
-olej
-karp
-na panierkę: mąka, sól, jajko, pieprz, bułka tarta i vegeta.
Umytego karpia, jeżeli ktoś lubi, wymoczonego w mleku obtaczamy w panierce. Najpierw mąka, później jajko z przyprawami i na końcu bułka tarta. Smażymy na wolnym ogniu. Podajemy z cytryną. W ten sposób można przyrządzić praktycznie każdą inną rybę.
Smerfetka
0
Smerfetka | 13 mies. temu | 31937 pkt
Panierkę do kapia wykonasz z mąki, jajka. Przygotowaną rybę przypraw. Następnie obtocz w jajku, mące, jajku i mące. Smaż na rozgrzanej patelni.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.