Jak smażyć łososia?

anonim
zapytał 5 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

Marjan
0
Marjan | 5 lat temu | 3075 pkt
Najlepiej jest go smażyć na głębokim oleju. Wylewamy olej na patelnie na 2-3 centymetry i czekamy aż się rozgrzeje. Wkładamy filety z duża ostrożnością, olej lubi pryskać i paskudnie parzy. Czekamy aż mięso zmieni kolor na biały i przerzucamy na drugą stronę. Dobrze jest go jeść z cytryną, świetna rybka.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 5 lat temu | 3382 pkt
Najlepszym sposobem jest zrobienie łososia na parze lub w piekarniku.
I na parze (należy mieć specjalny garnek, który składa się z części gdzie wlewamy wodę, oraz części która ma otwory i tam właśnie kładziemy łososia)
Dzwonki z łososia należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem i ułożyć w garnku. Z wierzchu posypujemy rybę posiekaną natką pietruszki. Obok możemy położyć kawałki kalafiora lub brokuła. Łososia podajemy z kawałkami cytryny. Czas gotowania ryby jest różny, zależy od grubości, między 25-35 minut. Potrawa będzie na pewno dużo zdrowsza niż ryba smażona.

II sposób
Dzwonki z łososia należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem. Rybę kładziemy na przygotowaną folię aluminiową (tzw. sreberko, formujemy mini paczuszkę). Na rybę kładziemy odrobinę masła i posypujemy natką pietruszki. Paczuszkę zamykamy. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Obok ryby na brytfannie można położyć ziemniaczki w mundurkach (jednak ich czas pieczenia to około 40 minut). Podajemy z kawałkami cytryny.
Smacznego!
Smerfetka
0
Smerfetka | 2 lata temu | 31937 pkt
Łosoś jest delikatną rybą. Można go pysznie przyżądzić gotując na parze lub piekąc. Jeśli wolisz smażyć to przypraw łososia. Następnie smaż go na patelni jak mięso.