Jak smażyć łososia?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

Marjan
0
Marjan | 3 lata temu | 3075 pkt
Najlepiej jest go smażyć na głębokim oleju. Wylewamy olej na patelnie na 2-3 centymetry i czekamy aż się rozgrzeje. Wkładamy filety z duża ostrożnością, olej lubi pryskać i paskudnie parzy. Czekamy aż mięso zmieni kolor na biały i przerzucamy na drugą stronę. Dobrze jest go jeść z cytryną, świetna rybka.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 3 lata temu | 2191 pkt
Najlepszym sposobem jest zrobienie łososia na parze lub w piekarniku.
I na parze (należy mieć specjalny garnek, który składa się z części gdzie wlewamy wodę, oraz części która ma otwory i tam właśnie kładziemy łososia)
Dzwonki z łososia należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem i ułożyć w garnku. Z wierzchu posypujemy rybę posiekaną natką pietruszki. Obok możemy położyć kawałki kalafiora lub brokuła. Łososia podajemy z kawałkami cytryny. Czas gotowania ryby jest różny, zależy od grubości, między 25-35 minut. Potrawa będzie na pewno dużo zdrowsza niż ryba smażona.

II sposób
Dzwonki z łososia należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem. Rybę kładziemy na przygotowaną folię aluminiową (tzw. sreberko, formujemy mini paczuszkę). Na rybę kładziemy odrobinę masła i posypujemy natką pietruszki. Paczuszkę zamykamy. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Obok ryby na brytfannie można położyć ziemniaczki w mundurkach (jednak ich czas pieczenia to około 40 minut). Podajemy z kawałkami cytryny.
Smacznego!
Smerfetka
0
Smerfetka | 10 mies. temu | 31925 pkt
Łosoś jest delikatną rybą. Można go pysznie przyżądzić gotując na parze lub piekąc. Jeśli wolisz smażyć to przypraw łososia. Następnie smaż go na patelni jak mięso.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.