Jak ubić białka mikserem?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

paula_66
0
paula_66 | 3 lata temu | 320 pkt
Ubijanie białek mikserem jest na pewno łatwiejsze niż to ręczne.Wystarczą dwie minuty na szybkich obrotach aby mieć dobrze ubitą pianę. Trzeba jednak pamiętać aby naczynie a także widełki miksera były całkowicie suche. Warto również dodać szczyptę soli, przed rozpoczęciem. Białka z jajek są dobrze przygotowane, kiedy po odwróceniu naczynia do góry nogami piana jest sztywna i nie wylewa się.
anneau
0
anneau | 3 lata temu | 1227 pkt
To z pozoru proste zadania niekiedy nastręcza wiele problemów.
Przede wszystkim naczynie, w którym będizemy ubijać białka musi być koniecznie dokładnie suche. Podobnie ubijaki w mikserze. W prezciwnym razie jajka nie będą chciały się pienić.
Najlepiej ubijają się jajka schłodzone, prosto z lodówki, Dodajemy do nich szczyptęsoli dla zabicia smaku surowisty i poprawienia sztywności jaj. Zaczynamy ubijać na najwolniejszych obrotach, stopniowo przechodząc do najszybszego trybu. Kiedy piana robi się biała, gęsta i sztywna - widać na niej dokłądnie ślady po mikserze - jest gotowa. Można sprawdzić jej sztywność odwracając naczynie do góry dnem- idealnie ubita piana nie ucieknie ;)

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.