Jak ugotować płatki owsiane?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

aleksandrunia
0
aleksandrunia | 3 lata temu | 1277 pkt
Odmierzamy szklankę mleka lub wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ok 3-4 łyżek płatków owsianych i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach gdy płatki napęcznieją zdejmujemy z ognia. Można dosłodzić do smaku.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 74044 pkt
Do garczka wsypuję płatki owsiane (tyle na ile mam akurat ochotę, 1.5 - 2 szklanki spokojnie wystarczy na jedną porcję) i zalewam je wodą. Wody ma być jak najmniej, tyle tylko aby przykryła płatki. Gotuję razem do momentu aż płatki będą całkowicie miękkie. Wtedy przez sitko odcedzam wodę a płatki spowrotem wrzucam do garnka. Zalewam je ponownie w ten sam sposób ale tym razem mlekiem. Całość gotuję na małym ogniu aż zabulgocze. Wtedy dorzucam rodzynki, sypię szczyptę cukru i na minimalnym ogniu podgrzewam aż do otrzymania pożądanej konsystencji, cały czas mieszając.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.