Jak ugotować płatki owsiane?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

aleksandrunia
0
aleksandrunia | 3 lata temu | 1277 pkt
Odmierzamy szklankę mleka lub wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ok 3-4 łyżek płatków owsianych i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach gdy płatki napęcznieją zdejmujemy z ognia. Można dosłodzić do smaku.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75614 pkt
Do garczka wsypuję płatki owsiane (tyle na ile mam akurat ochotę, 1.5 - 2 szklanki spokojnie wystarczy na jedną porcję) i zalewam je wodą. Wody ma być jak najmniej, tyle tylko aby przykryła płatki. Gotuję razem do momentu aż płatki będą całkowicie miękkie. Wtedy przez sitko odcedzam wodę a płatki spowrotem wrzucam do garnka. Zalewam je ponownie w ten sam sposób ale tym razem mlekiem. Całość gotuję na małym ogniu aż zabulgocze. Wtedy dorzucam rodzynki, sypię szczyptę cukru i na minimalnym ogniu podgrzewam aż do otrzymania pożądanej konsystencji, cały czas mieszając.
kawojt
0
kawojt | 3 mies. temu | 15906 pkt
Ja oprócz wyżej wymienionych sposobów polecam przepis na ciasteczka owsiane. Szybki i prosty, a przy okazji smaczny. Przepis:
Składniki:
300g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi)
Pół szklanki cukru
200g margaryny lub masła
2 łyżki kakao
100ml mleka
Można dorzucić około 150 g ziarenek słonecznika, siemienia lnianego, co kto lubi.
Przygotowanie:
Tłuszcz rozpuszczamy, następnie dodajemy do niego cukier, kakao i mleko. Całość gotujemy około 3 – 5 minut od zawrzenia. Następnie wsypujemy ziarenka i płatki, po czym dobrze mieszamy.Z gotowej masy formujemy łyżeczką niewielkie ciasteczka, które układamy na papierze pergaminie i pozostawiamy, by dobrze wystygły (na co najmniej 2 godziny).Gdy ciasteczka będą twarde, odrywamy je delikatnie z papieru i układamy na talerz. Papier nie jest konieczny, równie dobrze można je ułożyć na blaszce do pieczenia.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.