Jak ugotować zupę pieczarkową?

hejho
zapytał 3 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

patrycjao19
0
patrycjao19 | 3 lata temu | 2728 pkt
Zupę pieczarkową można przygotowac w bardzo prosty sposób. Około 0.5 kg pieczarek myjemy, obieramy, kroimy na pół i w drobne plasterki. Wrzucamy do wywaru (najlepiej rosół z poprzedniego dnia, jesli nie mamy to szybki wywar na kostce), dorzucamy pokrojona w drobne paseczki 1 marchewke i pietruszkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po około 10-15 minutach dosypujemy gruby makaron (najlepiej świderki) i gotujemy aż makaron bedzie miękki (uwaga, żeby nie rozgotowac makaronu)! Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Można ale nie trzeba zabielic zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego !
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75602 pkt
Oto przepis na pyszną, tradycyjną zupę pieczarkową. Potrzebujemy:
kilkanaście pieczarek
1 porcję włoszczyzny z kapustą
1 dużą cebulę
1 łyżkę oliwy lub oleju
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 listki laurowe
3 - 4 ziarna pieprzu
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
vegeta

Włoszczyznę czyścimy i drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi dziurkami. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę i dusimy na niewielkim ogniu, do momentu aż jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste. Zalewamy czterema szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej (vegety) i gotujemy na małym ogniu 30 - 40 minut. Przecedzamy wywar (jarzyny można wykorzystać do przygotowania omletu lub sufletu). Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, szczyptę soli gotujemy do miękkości i przecedzamy. Oba wywary łączymy i zagotowujemy. Pieczarki kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do wywaru razem z posiekaną zieleniną, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
weriontu
0
weriontu | 3 lata temu | 183745 pkt
Zawszę przyrządzam zupę pieczarkową tak samo. Na początku obieram pieczarki i duszę je z odrobina wody, tak aby uzyskać bulion grzybowy. W tym samym czasie gotuję skrzydełka z kurczaka z odrobiną warzyw. Po około 40 minutach wyciągam mięso i dolewam grzybowego bulionu. Aby wzmocnić smak zupy można dodać kostkę rosołową lub kostkę grzybową. Oczywiście doprawiam zupę, zabielam odrobiną śmietany i po chwili jest już gotowa. Można również przygotować zasmażkę z cebuli i mąki. Podaje pieczarkową z makaronem, który gotuje osobno, inaczej zupa może zbytnio zgęstnieć.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.