Jak uprażyć słonecznik?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

5 odpowiedzi obeznanych

jowiszek87
0
jowiszek87 | 3 lata temu | 1555 pkt
Do prażenia najlepiej wybrać dostępny w sklepach słonecznik łuskany. Jest suchy i łatwiej się praży. Można oczywiście samemu wyłuskać i przesuszyć słonecznik, ale jest to dość pracochłonne. Na gorącą patelnię lub do rozgrzanego garnka lejemy odrobinę oliwy, a następnie sypiemy słonecznik. Całość należy przykryć pokrywką, żeby utrzymywana była odpowiednia temperatura.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 3 lata temu | 2191 pkt
Pestki słonecznika są bardzo bogate w olej - w końcu to z nich wytwarzany jest olej słonecznikowy. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnie wysypujemy paczkę słonecznika (najlepiej łuskanego). Nie dodajemy żadnych innych tłuszczów. Musimy pamiętać, żeby mieszać nasiona, ponieważ mogą się przypalić. Po około 5-7 minutach smażenia gorący słonecznik jest gotowy. Poznamy to po tym, że zacznie pryskać i podskakiwać na patelni.
olgidaa
0
olgidaa | 3 lata temu | 1574 pkt
1. Kup słoneczkik łuskany.
2. Rozgrzej patelnię.
3. Wrzuć na niego słonecznik.
4. Pilnuj go i mieszkaj często, żeby się nie zwęglił.
Popiec
0
Popiec | 3 lata temu | 4818 pkt
Słonecznik praży się bardzo szybko. Robi się to bez łusek. Należy rozgrzać olej na patelni i wrzucić nasiona. Jeżeli ktoś lubi, można posolić. Po chwili, gdy będzie lekko zarumieniony, zdjąć patelnie z ognia i gotowe. Smacznego! Podobnie można zrobić z orzechami.
aleksandrunia
0
aleksandrunia | 3 lata temu | 1277 pkt
Prażenie w domowych warunkach jest to czynność polegająca na podgrzewaniu surowca na suchej patelni. Ma ona na celu pozbycie się wody czy też tłuszczu z materiału. Aby uprażyć słonecznik należy obłuskane ziarna wrzucić na rozgrzaną patelnie. Prażenie trwa kilka minut, należy w tym czasie mieszać nasiona aby się nie zwęgliły. Gdy zaczną się rumienić i intensywnie pachnieć należy zdjąć patelnie z ognia. Uprażone nasiona są już gotowe.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.