Jak usmażyć smaczny kotlet schabowy?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

punix
0
punix | 3 lata temu | 1076 pkt
Kotlet schabowy to stosunkowo prosta w przygotowaniu potrawa. Na początek należy pamiętać o dobrym rozbiciu tłuczkiem do mięsa plastra schabu z obu stron - pomaga to w osiągnięciu lepszej kruchości. Następnie posypujemy mięso odrobiną soli/wegety i pieprzem (zwłaszcza sól jest konieczna - bez niej prawie każda potrawa okaże się bez smaku). Obtaczamy kotleta w jajku i bułce tartej. Dobrym sposobem na uzyskanie ładnego koloru panierki jest pomieszanie bułki z odrobiną mąki kukurydzianej. Ostatecznie smażymy kotleta z obu na niezbyt dużym ogniu aby uniknąć przypalenia. Oczywiście czasem kotlet schabowy może się nie udać, ale tu już przyczyną zazwyczaj jest jakość użytego mięsa.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 74169 pkt
Kilka pożytecznych rad aby uzupełnić powyższy przepis.
Przed rozklepywaniem kotleta warto ostrym narzędziemiem (są specjalne, ząbkowane) porozcinać lekko żyłki występujące w mięsie. Jeżeli to zrobimy kotlet nie skurczy się w czasie smażenia na patelni, będzie tak duży jakiego sobie go uklepiemy.
Mięso najlepiej smażyć na głębokim oleju. Im więcej rozgrzanego tłuszczu na patelni tym mniej go wsiąknie w panierkę. W momencie kiedy kładziemy kotleta na patelnię gwałtownie spada temperatura oleju, jeśli jest go więcej temperatura pozostanie wyższa i kotlet szybciej się usmaży jednocześnie pochłaniając mniej tłuszczyku.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 3 lata temu | 2071 pkt
Kotleta rozbijamy (w zależności jak kto lubi, grubo lub cienko). Dobrze jest robić to przez woreczek śniadaniowy lub folię spożywczą - wtedy nic nie będzie pryskać. Solimy lub vegetujemy lekko z obu stron i panierujemy w jajku. Kolejny etap to tradycyjna panierka z bułki tartej, jednak można ją zastąpić na kilka sposobów:
1) wymieszane płatki migdałów, pestki dyni i słonecznika
2) pokruszone chrupki kukurydziane
3) płatki owsiane
4) można wymieszać bułkę tartą z dostępnymi w sklepie mieszankami do panierki.
Następnie smażyć na sporym płomieniu. Aby panierka była pięknie zarumieniona należy dodać na patelnie grube plastry cebuli.
Smacznego!
Popiec
0
Popiec | 3 lata temu | 4818 pkt
Umyty i osuszony schab kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Mięso przykrywamy folią lub rozdartym woreczkiem, żeby nie pryskało podczas tłuczenia. Rozbijamy jajko i dodajemy do niego przypraw: sól, pieprz, vegetę. Mięso obtaczamy w mące. Potem moczymy w jajku. Na koniec posypujemy bułką tartą. Smażymy z dwóch stron, aż się zarumieni.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.