Jak zrobić dobry smalec?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

titi
0
titi | 3 lata temu | 75 pkt
Do zrobienia okolo 1kg dobrego smalcu potrzebujemy:
1. 800 - 1000 gram słoniny bez skóry. Zaoszczędzi to czasu podczas krojenia.
2. 3-4 Cebule wg uznania można więcej
3. Majeranek, pieprz, sół ew kucharek, vegeta kto co ma lub lubi.
4. Jedno duże jabłko
5. Garczek do gotowania który pomieści wszystkie składniki

Smalec kroimi w drobną kostkę, wrzucamy do garczka i topimy na małym ogniu. Po stopieniu dodajemy posiekana w talarki cebule i gotujemy całośc 10-15 minut do zasmażenia cebuli. W końcowym etapie dodajemy przyprawy wg smaku i starte jabłko. Całość ściągamy z ognia i pozostawiamy do stwardnięcia.
Smaczego!!!
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75560 pkt
Przepis na wyśmienity smalec. Potrzebujemy:
- 1 kg surowej słoniny
- 2 duże cebule
- 1 duże jabłko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i majeranek.

Na początek należy pokroić w kostkę słoninkę, lub zmielić ją na maszynce do mięsa, na tarce z dużymi oczkami. Rozdrobnioną już wrzucamy do garnka i na małym ogniu pozostawiamy ją aby się topiła - koniecznie trzeba ją zamieszać co kilka minut. Topimy ją do momentu, w którym skwarki będą swobodnie pływać w wytopionym smalcu. W tym czasie obieramy cebulę i jabłko. Oba składniki kroimy w dość drobną kostkę. Kiedy już słoninka będzie odpowiednio wytopiona dodajemy do garczka pokrojoną cebulę i jabłko. Całość doprawiamy wedle uznania. Jeszcze przez chwilę trzymamy na małym ogniu, jednak nie za długo aby skwarki i cebula nie przypaliły się. Trzeba pamiętać, że smalec będzie 'gotował się' jeszcze przez chwilę po zdjęciu go z gazu. Tak przygotowany gorący smalec rozlewamy do słoiczków, zakręcamy je i odsawiamy aby stężał. Kiedy już całkowicie wystygnie chowamy go do lodówki.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.