Jak zrobić galat?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75560 pkt
Galat to popularna galaretka, najczęściej z mięsem drobiowym lub wieprzowym, warzywami i jajkiem. Ja podam przepis na wiosenną, wegetariańską galaretę, którą sama przygotowauję i wszyscy ze smakiem ją zjadają. Potrzebne będą:
20 jajek przepiórczych
2 łyżki żelatyny
olej
2 szklanki bulionu drobiowego
pęczek natki z pietruszki
4 łyżki kukurydzy z puszki
pomidorki koktajlowe
Jajka gotujemy na twardo - 7 minut. Bulion podgrzewamy, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę. Zagotowujemy po czym studzimy. Formę do baby smarujemy olejem, wlewamy odrobinę galarety. Układamy gałązki natki i obrane jajka. Zalewamy ponownie odrobiną galarety i ponownie schładzamy. Wsypujemy kukurydzę, zalewamy galaretą i znowu schładzamy. Układamy pomidorki, listki natki, zalewamy całość resztą galarety i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.