Jak zrobić prawdziwą grochówkę?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 74169 pkt
Potrzebujemy:
1,5 litra wywaru z kości i włoszczyzny
25 dag grochu
30 dag ziemniaków
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy (najlepsza wiejska)
cebulę
mąkę
przyprawy: wegeta, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Groch płukamy, zalewamy wywarem, gotujemy do momentu aż będzie bulgotało i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz gotujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, zarumieniamy. Tak powstałą zasmażkę dodajemy do zupy. Dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz majeranek. Gotujemy jeszcze 2 min, doprawiamy całość do smaku wegetą i pieprzem.
Opcjonalnie można dodać ugotowaną i startą na średnich oczkach marchew.
XkahaX
0
XkahaX | 3 lata temu | 4996 pkt
W moim domu grochówkę robi się na wywarze z wędzonki.

Najpierw gotuje się boczek, szynkę, swojską kiełbasę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Później wędzonkę wyjmuje się, pozostawiając sam wywar.Do tak powstałego rosołu dodaje się ziemniaczki pokrojone w kostkę. Gotuje się je jakieś pół godziny.

Osobno gotuje się dobrze wypłukany groch. Jak wszystkie warzywa strączkowe gotuje się on bardzo długo. Najlepiej jest go gotować pod przykryciem. Gdy jest już miękki, wrzucamy go do wywaru.

Wędzonkę (boczek, szynkę, kiełbasę) kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy. Prawdziwa grochówka musi być gęsta. Wszystko zaprawiamy zasmażką. Doprawiamy jeszcze na koniec aromatycznym majerankiem i gotujemy wszystko chwilkę. SMACZNEGO!

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.