Jakie ma właściwości kisiel? Czy można go jeść jak się jest na diecie (oczywiście mniej słodzić, albo używając brązowego cukru)?

Madziulka
zapytał 2 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

fasolka71
1
fasolka71 | 2 lata temu | 852 pkt
Kisiel to słodki deser zazwyczaj o smaku owocowym. Jest lekkostrawny. Może zawierać prawdziwe wyciągi z owoców, bądź nawet kawałki suszonych owoców, więc jest źródłem poniekąd jakichś tam znikomych ilości witamin, głównie witaminy C.
Jeśli jest to dieta lekkostrawna, to można jeść.
Jeśli to dieta odchudzająca, to po co jeść "słodycze"? I to takie słodycze, których głównym składnikiem jest skrobia.

Pomysł z brązowym cukrem jest dziwny, bo brązowy cukier jest o wiele bardziej kaloryczny, a mniej słodki od białego.
Richie112
1
Richie112 | 2 lata temu | 30620 pkt
Kisiel nie należy do substancji kalorycznych. Jeśli dieta jest uboga w skrobię i cukier to kisielu nie należy spożywać, bo głownie z tego właśnie się składa. Natomiast jeśli dieta jest obfita w owoce i warzywa, to kisiel zadziała jak tak zwany 'zapychacz żołądka' przez co wolniej będzie się odczuwać głód.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.