Które produkty zawierają najwięcej żelaza?

anonim
zapytał 4 lata temu

oceń

5 odpowiedzi obeznanych

ninigi
0
ninigi | 4 lata temu | 409 pkt
Najbogatszym źródłem żelaza jest czerwone mięso, wątróbka, szpinak, orzechy, sałata, warzywa strączkowe. Warto wiedzieć, że żelazo pochodzenia roślinnego wchłania się o wiele gorzej niż to, pochodzenia zwierzęcego.
jadzka21
0
jadzka21 | 3 lata temu | 1840 pkt
Dużo żelaza zawierają takie produkty jak:
- natka pietruszki,
- ryby,
- ogólnie zielone warzywa,
- żółtka jaj,
Należy pamiętać, aby nie łączyć żelaza z wapniem, bo wtedy ani żelazo, ani wapń się dobrze nie wchłania. Dobrze jest natomiast połączyć je z witaminą C, która ułatwia jego przyswajanie.
szabu
0
szabu | 3 lata temu | 6398 pkt
Najbogatszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Bardzo dużo żelaza zawierają też rośliny strączkowe, jaja, orzechy, tłuste ryby czy podroby. Najlepiej przyswajalne jest żelazo znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, podrobach, jajach. Wchłanianie żelaza może utrudniać picie kawy czy czarnej herbaty. Długo sądzono, że najwięcej żelaza posiada szpinak, jednak jest to w tej chwili teoria obalona.
lady-margot
0
lady-margot | 3 lata temu | 75614 pkt
Najwięcej żelaza zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego: chuda wołowina, wątroby zwierząt, indyk, drób, tłuste ryby i żółtka jaja. Wchłaniama się z nich aż 25% żelaza. Mniej, bo 5% tego pierwiastka wchłaniamy jedząc zielone, świerze warzywa: szpinak, brokuły, natkę czy paprykę. Cennym źródłem żelaza są również suszone figi, nasiona sezamu oraz płatki śniadaniowe.
W przyswajaniu żelaza jak wspomniała jadzka21 pomaga witamina C, ale również fruktoza, znajdująca się w owocach oraz białko. Natomiast, zaburzenia w jego przyswajaniu przez nasz organizm powoduje nadmiar nie tylko wapnia, ale także błonnika, cynku i manganu.
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 6 mies. temu | 35825 pkt
Żelazo jest ważnym składnikiem dla naszego organizmu. Jego niedobór prowadzi do anemii (a nieleczona niesie wiele niekorzystnych powikłań dla naszego organizmu). Dlatego warto zaopatrzyć się w produkty zawierające żelazo. Wśród takich produktów są między innymi ryby, wątróbka, szpinak, jajka, drób, pietruszka, orzechy. Jak widać, wybór jest duży i jest w czym wybierać.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.