oceń
4 odpowiedzi
0
lady-margot
| 8 lat temu
Ja najbardziej lubię plastry cukinii smażone w panierce. Przygotowuję je jak kotlety - kroję w plastry o grubości około 1 cm, posypuję przyprawami, obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na głębokim oleju. Takie kotleciki można jeść zamiast mięsa do obiadu. Super smakuje też pieczona cukinia - albo talarki albo faszerowana np. mięsem mielonym. Nadaje się także do różnych sałatek i do przetworów warzywnych, np. w połączeniu z marchewką i papryką. Startą na małych oczkach cukinię można dodać do placków ziemniaczanych - będą miały specyficzny, oryginalny smak.
0
vilge
| 8 lat temu
Młoda cukinia jest dobrym dodatkiem do jajecznicy.Wedle uznania kroimy ją w plastry lub siekamy.Smażyć z cebulką na maśle.Należy jednak pamiętać, ze szybko się przypala.Cukinia też bardzo dobrze smakuje na surowo i w takiej postaci nadaje się do sałatek.
0
stukpuuk
| 8 lat temu
Polecam placuszki z cukinii. Najkrócej przepis można opisać w tan sposób: placuszki z cukinii to placki ziemniaczane ale zamiast ziemniaków używamy właśnie cukinii.
a dokładniej:
- cukinię trzemy na grubej tarce (jeśli jest młoda nie wymaga obierania ani wydrążenia)
- kroimy drobno cebulkę
- cukinię i cebulkę łączymy dodając jajko, mąkę(tyle żeby wchłonęła sok z cukinii i nadała całości konsystencje kleistą), sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy wg uznania oraz odrobinę proszku do pieczenia
- rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy cukinię kształtując placuszki wielkości jaką lubimy najbardziej
Cukinię polecam także jako dodatek do leczo, pycha bo przyjmuje ona smak sosu, w którym się znajduje.
a dokładniej:
- cukinię trzemy na grubej tarce (jeśli jest młoda nie wymaga obierania ani wydrążenia)
- kroimy drobno cebulkę
- cukinię i cebulkę łączymy dodając jajko, mąkę(tyle żeby wchłonęła sok z cukinii i nadała całości konsystencje kleistą), sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy wg uznania oraz odrobinę proszku do pieczenia
- rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy cukinię kształtując placuszki wielkości jaką lubimy najbardziej
Cukinię polecam także jako dodatek do leczo, pycha bo przyjmuje ona smak sosu, w którym się znajduje.
0
Smerfetka
| 5 lat temu
Z cukini i mięsa mielonego z indyka można przyrządzić przepyszne kotleciki. Do ich wykonania potrzebujemy 0,5 kg mięsa mielonego z indyka, jajka, małej cebuli, cukini, jednej marchewki i przypraw. Cebulę należy pokroić w kosteczkę i podsmażyć z przyprawami na lekko złoty kolor. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce, surową dodajemy do mięsa, cebuli i wszystko łączymy z jajkiem. Potem pieczemy w piekarniku. Z jednej porcji wychodzi 15szt. kotlecików.