Co to jest "cointreau"?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

punix
0
punix | 8 lat temu | 1076 pkt
Cointreau to likier z gorzkich pomarańczy. Jest to 40%-owy alkohol typu triple-sec, czyli potrójnie destylowany. Produkowany jest z mieszanki owoców pochodzących z plantacji w Hiszpanii lub Brazylii i na Haiti. Ten przezroczysty likier spożywany może być sam jako aperitif, jednak częściej stosuje się go przy przygotowywaniu drinków. Może wchodzić w skład np. popularnej Margharity, B52 czy Cosmopolitana.
Popiec
0
Popiec | 7 lat temu | 4818 pkt
Cointreau to alkohol. Stosowany jest w kuchni. Często używa się go do efektu płonących potraw, np. lodów. Alkohol jest słodki i mocny. Wyrabia się go z pomarańczy.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Cointreau to francuski trunek. Jego receptura pochodzi z 1875 roku i jest to jeden z pierwszych potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. Każdego roku setki wykwalifikowanych zespołów pracuje nad doborem odpowiednich proporcji słodkich i gorzkich skórek pomarańczy, aby zachować niezmieniony od ponad 150 lat słodki smak likieru z nutką goryczy. Co ciekawe w każdej butelce likieru znajdują się składniki z dwóch półkul Ziemi - Z Hiszpanii oraz Brazylii pochodzą skórki pomarańczy, które obrane w specjalny sposób i wysuszone zapewniają delikatną słodycz, z Haiti natomiast dostarczane są pomarańcze, które tworzą nutkę goryczy, zapewniającą wyrafinowany smak likieru. Cointreau jest likierem idealnie przezroczystym. Jeszcze jedna niesamowita właściwość - po dorzuceniu do niego kostek lodu w kieliszku powstają opalizujące obłoki.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.