Czy można mrozić kurze jajka?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

Ligeia
0
Ligeia | 8 lat temu | 2864 pkt
Można zamrażać jajka surowe (nie zamrażamy gotowanych ani sadzonych) na dwa sposoby - w całości lub oddzielnie żółtko i białko. Przy zamrażaniu jaj w całości skorupka jedynym wymogiem jest to, aby skorupka jajka nie była pęknięta, zaś przy zamrażaniu oddzielnie białka i żółtka sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.

Możliwości zamrażania jaj bez skorupek:

1) ubijanie białka i żółtka z cukrem lub solą przy następujących proporcjach: na szklankę jaj (4-6 jaj w zależności od wielkości) 1-1,5 łyżki cukru lub pół łyżki soli;
2) ubijanie samych żółtek z cukrem lub solą i zamrożenie w odpowiednim pojemniku do mrożenia;
3) odsączając białka i zamrażając je bez dodatku cukru ani soli.

Zamrożone jajka powinno się rozmrażać w lodówce i zużyć w ciągu max. dwóch dni od rozmrożenia.
weriontu
0
weriontu | 6 lat temu | 223714 pkt
Z tego co słyszałam, można mrozić jedynie białka lub żółtka jajek. Kiedy przygotowujemy jakieś danie i zostaną nam białka lub żółtka, można je zamrozić. Mrożenie całych jajek w skorupkach jest niemożliwe, przecież płynna zawartość jajka zwiększy swoja objętość i skorupka pęknie. To tak jakbyśmy zamrażali wodę w słoiku. Szczerze mówiąc, to jajka są powszechnie dostępnym produktem i poza wyjątkowymi przypadkami nie widzę sensu ich mrożenia.
100
0
100 | 4 lata temu | 18580 pkt
kilkomiesięczna jajecznice mrożona widziałem.
I widziałem ludzi ją jedzących, to restauracja była.
Niemcom smakowało.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.