Czy to prawda, że w parówkach zawarte jest najgorsze mięso?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

6 odpowiedzi obeznanych

madzia
0
madzia | 8 lat temu | 110 pkt
Tak! W parówkach zawarte są wszelkiego rodzaju odpady z produkcji wędlin i innych mięsnych wyrobów: chrząstki, skóry, tłuszcz, niekiedy kostki, często też objętość zwiększana jest papierem. Nie jesteśmy w stanie rozpoznać składu dokładnego parówek, ponieważ zawartość jest bardzo dokładnie zmiksowana.
alexia150
0
alexia150 | 7 lat temu | 359 pkt
Przy doborze parówek zawsze sprawdzajmy etykietę! Gdy zobaczymy tam skrót MOM (mięso oddzielone mechanicznie) (np. 43% MOM, 60% MOM) to rzeczywiście - te parówki zostały wykonane ze skór, pazurów i odpadów mięsnych. Jeśli natomiast skrót ten nie widnieje na parówkach, a zamiast tego mamy np. adnotację 60% wieprzowiny są to parówki wieprzowe, które nie zostały wykonane z odpadów mięsnych. Wybierajmy parówki z największą procentową zawartością mięsa (60%,70%). Takie parówki to najczęściej (choć nie zawsze!!!) parówki dla dzieci.
szabu
0
szabu | 7 lat temu | 6398 pkt
Nie jest to do końca prawda. Na rynku istnieje wiele rodzajów parówek i różnią się od siebie składem. Warto sprawdzać ich skład podczas zakupu, szczególnie procentową ilość mięsa. Reszta to zapewne odpady takie jak kości, chrząstki, podroby czy mięso nie nadające się do spożycia w formie nie przetworzonej, nie nadaje się więc do produkcji wędlin.
aneczka173
0
aneczka173 | 7 lat temu | 100735 pkt
Niestety jest to prawda. Parówki produkuje się z samych zbędnych już i nie przydatnych do niczego innego resztek/odpadów mięsa. Słusznie mówi się, że lepiej nie wiedzieć z czego zostały one wyprodukowane. Pomimo tego jedzenie parówek raz na jakiś czas nie jest dla nas niezdrowe i nie zagraża naszemu organizmowi. Jeśli jednak martwi nas zawartość parówek powinniśmy wybierać te wyprodukowane dla dzieci- cielęce. Są znacznie zdrowsze, a pochodzenie mięsa- pewniejsze.
Madziulka
0
Madziulka | 6 lat temu | 48593 pkt
Jest w nim MOM, czyli Mięso Oddzielone Mechanicznie, to produkt, który otrzymuje się w wyniku usunięcia mięsa z tkanek przylegających do kości, po odłączeniu od nich tuszy. Wykonuje się to za pomocą środków mechanicznych. Niestety, taka obróbka mięsa, wiedzie do zniszczenia lub zmiany struktury włókien mięśniowych, co czyni z tego produktu masę mięspodobną, o znacznie obniżonej wartości odżywczej, nie porównywalnej do mięsa. Wyrób ten może zawierać fragmenty kości i okostnej, a także ma więcej tłuszczu.
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 4 lata temu | 43850 pkt
Tak, to prawda. Są to resztki mięs i mieszanina różnych mięs zmieszana ze sobą. Pomimo tego, że parówki mają wiele zwolenników, odradzam jedzenie ich. Może to być niekorzystne dla naszego organizmu.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.