Czy to prawda, że wysoka temperatura wody oraz mleko neutralizują kofeinę zawartą w kawie?

Słyszałem, że osoby pijące klika kaw dziennie z dużą ilością mleka nie muszą obawiać się o stężenie kofeiny. Zalanie kawy wrzątkiem oraz odpowiednia ilość mleka ponoć całkowicie neutralizują zawartą kofeinę. Czy to prawda?
cosmo
zapytał 8 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

Locustus
0
Locustus | 8 lat temu | 490 pkt
Wysoka temperatura wody jest niezbędna do zaparzenia się kawy, ponieważ kofeina bardzo słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie. Najprawdopodobniej dodając zimnego mleka wstrzymuje się nieco proces rozpuszczania kofeiny zmniejszając tym samym "moc" kawy. Dodawanie mleka do kawy ma też inny skutek. Mianowicie mleko( a konkretnie zawarty w nim wapń) wiąże się ze szczawianami obecnymi w kawie a tym samym zapobiega wiązaniu się tych szczawianów z magnezem i wapniem w organizmie co zmniejsza wypłukiwanie minerałów. Efektem picia kawy z mlekiem w przeciwieństwie do picia kawy czarnej będzie więc mniejsza nerwowość, spowodowana zmniejszoną utratą magnezu.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.