Czy wątróbka to mięso?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

5 odpowiedzi obeznanych

AnnA
0
AnnA | 8 lat temu | 1572 pkt
Tak, to jeden z narządów zwierzęcych. Jest zaliczany do produktów mięsnych, choć ma swoisty smak i zapach.
Popiec
0
Popiec | 8 lat temu | 4818 pkt
Tak, wątróbka to mięso. Najczęściej spotykana jest wątróbka drobiowa, jest ona bardzo mała. Wątroba wieprzowa jest duża, z racji rozmiarów świni. Jej charakterystyczny zapach zależy od funkcji jaką wątroba spełnia w organizmie ssaków.
XkahaX
0
XkahaX | 8 lat temu | 4996 pkt
Wątróbka jest podrobem. Podobnie jak np. płucka. Jest ona pochodzenia zwierzęcego, był to przecież organ wewnętrzny kury czy prosiaka. Z tego powodu nie jedzą jej wegetarianie i weganie. Z tego co wiem, jest ona jednak jedzona w dni postne, takie jak piątek.
moria212
0
moria212 | 6 lat temu | 964 pkt
W przetwórstwie mięsnym jest ona zaliczana do podrobów, kategorii równoległej do mięsa.
weriontu
0
weriontu | 5 lat temu | 223714 pkt
Wątróbka jest zaliczana do podrobów. Nie jest to wiec teoretycznie mięso w takim sensie jak np. szynka. Wiadomo jednak, że jest narządem wewnętrznym. Zresztą wątróbkę kupuje się w sklepach mięsnych.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.