Jak długo piec wołowinę?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

andromeda877
0
andromeda877 | 8 lat temu | 2300 pkt
No niestety wołowina pod względem czasu wykonania nie należy do tzw. dań "w 3 min". Trzeba się trochę namęczyć nim się ją poda na stół. Czasem pieczenie/duszenie trwa do 3 godzin. Na pewno nie powinno się solić surowej wołowiny, ponieważ to spowoduje, że będzie twarda mimo i tak długiego duszenia. Podobna sytuacja jest jak się zaleje mięso zimną wodą podczas smażenia. Zamiast tego lepiej użyć wrzątku lub piwa.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Kawałek wołowiny (około 1 kg) wystarczy piec około 1,5 godziny (oczywiście w miarę wzrostu wagi i gabarytów mięsa czas ten nalkeży wydłużyć) w temperaturze 180 stopni - ja tak przyrządzam wołowinę pieczoną do kanapek na zimno, niestety niezbyt często ponieważ czyste wołowe mięso jest drogie. Przed pieczeniem należy pamiętać o doprawieniu - można użyć pieprzy, papryki, kolendry, rozmarynu itp., pomijając sól czy wegetę, ponieważ sprawią one, że mięso stwardnieje. Jeszcze jedna rzecz - przed włożeniem mięsa do piekarnika warto je wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę i podsmażyć około 0,5 min z każdej strony, nie zapominając o wąskich krawędziach/bokach. Zapewni to soczystość mięsa w środku po upieczeniu w piekarniku - wilgoć nie będzie uciekała.
Smerfetka
0
Smerfetka | 4 lata temu | 31937 pkt
Niestety może to trwać bardzo długo. Wiele zależy od grubości kawałków wołowiny oraz metody pieczenia/gotowania. Najlepiej jest co jakiś czas sprawdzić, czy mięso jest już miękkie. Jednak musisz liczyć się z tym, że będzie to trwało 2-3 godziny.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.