Jak i ile gotować ziemniaki?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

6 odpowiedzi obeznanych

punix
0
punix | 8 lat temu | 1076 pkt
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10-15 (czasem dłużej) minut. Dokładny czas gotowania zależny jest od gatunku, wielkości pokrojonych części i świeżości warzywa. Ziemniaki "młode" zwykle szybciej osiągają pożądaną miękkość. Następnie należy ziemniaki odcedzić, czyli odlać wodę, w której się gotowały i pozostawić na moment aby wyschły na ciepłej jeszcze powierzchni garnka. Można także wyjąć je z wody łyżką cedzakową - nie staną się wtedy sypkie, ale mamy wtedy szansę spożyć trochę cennych składników, wylewanych zwykle z wodą. Gotowe ziemniaki można polać np. zdrową oliwą z oliwek lub posypać koperkiem. Smacznym sposobem przygotowania ziemniaków jest gotowanie ich "w mundurkach", czyli wraz ze skórą, którą zdejmujemy dopiero po wyjęciu z wody.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 7 lat temu | 3382 pkt
Ziemniaki gotują się w zależności od rodzaju. Ziemniaki wrzucamy na osoloną gotującą wodę na około 20 minut. Pamiętajmy jednak że w ten sposób ziemniaki tracą wszystkie witaminy. Ziemniaki możemy gotować na parze (w mundurkach lub obrane). Układamy na górnej części garnka przeznaczonego do gotowania na parze i gotujemy około 30 minut. Obok możemy położyć inne warzywa. Pyszne są również ziemniaki z piekarnika. Wystarczy wrzucić kilka ziemniaków na 30-35 minut do rozgrzanego piekarnika, po wyjęciu przeciąć wzdłuż i położyć na nie troszkę masła.
Smacznego!
Popiec
0
Popiec | 7 lat temu | 4818 pkt
Ziemniaki obieramy ze skórki. Potem dokładnie myjemy w wodzie, gdy trzeba to szczoteczką. Duże ziemniaki można przepołowić, by szybciej się ugotowały. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy wodę, ok. pół łyżki soli. Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie w środku.
aleksandrunia
0
aleksandrunia | 7 lat temu | 1277 pkt
Ziemniaki najpierw należy obrać i umyć. Następnie kroimy na mniejsze kawałki jednakowej wielkości żeby się równo gotowały. Wkładamy do zimnej wody i gotujemy ok 20-30 minut w zależności od rodzaju ziemniaka. Ugotowane odcedzamy i są już gotowe do jedzenia.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Ziemniaki najpierw obieramy. Wszystkie oczka itp. wycinamy stróżakiem bądź małym nożykiem. Następnie dokładnie płukamy je pod bieżącą, zimną wodą. Wkładamy ziemniaki do garnka i nalewamy tyle wody aby przykryła je i dodatkowo było jej około 0,5 cm. Sól do wody dosypujemy dopiero wtedy, kiedy woda zacznie się gotować. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Czas zależy od rodzaju i wielkości ziemniaka, zazwyczaj jest to około 20 minut. Jeżeli chcemy jak najszybciej przygotować ziemniaki, to należy przez wrzuceniem do wody pokroić je na małe, w miarę równe kawałki. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy są już gotowe, w łatwy sposób sprawdzimy to wbijając w nie widelec lub wykałaczkę - powinny lekko wchodzić w warzywo.
Smerfetka
0
Smerfetka | 4 lata temu | 31937 pkt
Ja polecam gotowanie ziemniaków w skórce. Dzięki temu nie tracą na wartościach odżywczych. Do gotującej się wody, osolonej wrzucamy ziemniaki. W zależności od ich wielkości i ilości gotujemy 30-50 minut. Idealne do podania z masłem. Smakują jak z ogniska.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.