Jak odświeżyć pieczywo?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

12 odpowiedzi obeznanych

oLo3
1
oLo3 | 7 lat temu | 188 pkt
Sposobem na odświeżenie chleba jest namoczenie pieczywa wodą, posmarowanie go z góry masłem i włożenie do piekarnika. Jeśli nie posiadamy piekarnika proponuje wybrać się piekarni po świeże pieczywo a stare dać głodnym ptaszkom albo zasuszyć na bułkę tartą.
punix
0
punix | 8 lat temu | 1076 pkt
Dobrym sposobem na odświeżenie pieczywa jest wsadzenie go na kilka minut do piekarnika. Aby było smaczniejsze można wpierw posmarować je lekko masłem. Pomóc może także łatwe i szybkie upieczenie chleba w tosterze. W przypadku braku tego urządzenia nieświeże pieczywo można także wykorzystać robiąc smaczne grzanki na patelni - kromki chleba maczamy w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka. Dodać można także ser i przyprawy.
Kiedy chleb czy bułka są już na tyle suche, że nie nadają się nawet do odświeżenia, warto je zostawić i wykorzystać przy przygotowywaniu mięsa mielonego. Należy jednak pamiętać aby nie spożywać pieczywa kiedy pojawią się na nim oznaki pleśni.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Mój sposób na odświeżenie pieczywa a jednocześnie przygotowanie smacznego śniadania:
POTRZEBNE
-czerstwy chleb
-jajka
-cebula
-ketchup/sos czosnkowy
-przyprawy
-olej
Ilość zależy od tego ile mamy chleba i od naszych upodobań kulinarnych.

Czerstwe pieczywo (kromki) przez chwilę trzymam nad parą. Następnie rozbijam kilka jajek, które dość mocno przyprawiam wegetą, pieprzem i chilli. Siekam cebulkę w kostkę i wrzucam na patelnię do czasu aż się zarumieni, po czym odkładam ją na bok. Kromki chleba obtaczam w jajku (trzeba dużo jaj rozbić bo chleb je pochłania w dużych ilościach) i wrzucam na rozgrzany olej. Obsmażam z wszystkich stron na złoty kolor. Na każdą taką 'kromkę w jajku' nakładam podsmażoną cebulkę i polewam keputchem bądź sosem czosnkowym.
Szybko i łatwo się je przyrządza a smakują znakomicie!
patrycjao19
0
patrycjao19 | 7 lat temu | 3382 pkt
Można wykonać sporo rzeczy z czerstwego chleba. Jednak jeśli chcemy odzyskać chleb na nowo, to należy go lekko pomoczyć wodą a następnie na kilka minut włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika. Skórka zrobi się chrupka a środek miękki.
Czerstwy chleb idealnie nadaje się do tostów francuskich (moczymy chleb w mieszaninie jajka z mąką i pieczemy na rozgrzanym oleju. podajemy z konfiturami), tostów z opiekacza (robimy kanapkę: ser, szynka, cebulka i zapiekamy), zapiekanek z piekarnika (przygotowujemy duszone pieczarki, dodajemy drobno pokrojoną przypieczoną kiełbaskę, drobno posiekany ogórek kiszony, kładziemy na kanapkę i obficie posypujemy żółtym serem. wkładamy na około 5 minut do piekarnika), lub zwykłych przypiekanych chrupiących kanapek z patelni
Popiec
0
Popiec | 7 lat temu | 4818 pkt
By pieczywo było świeższe należy je włożyć na trochę do piekarnika. Można również opiec go w tosterze. Dobrym sposobem jest też włożenie na chwilkę do mikrofali. Najlepiej jeść pieczywo, gdy jest świeże, ponieważ jest wtedy chrupiące.
renia32_r1
0
renia32_r1 | 7 lat temu | 80 pkt
Gdy zostaną mi np "stare" bułki, to nabijam je na widelec, włączam gaz i z każdej strony opiekam nad gazem do momentu aż bułeczka staje się chrupiąca i świeżutka, trwa to momencik i jest pysznie :-)
varmiann
0
varmiann | 7 lat temu | 1659 pkt
Ja bym się bała tak nad gazem opalać pieczywo. Ja robię grzaneczki z odrobina ilości oliwy albo masełka z rozmarynem. Kilka minut w piekarniku i gotowe. Z masełkiem czosnkowym też jest bardzo opcja. ostatni w jednej z krakowskich restauracji spotkałam się ze specjalnie zrobionym pieczywem czosnkowym zapiekanym dodatkowo z serem żółtym. Smaczne rozwiązanie :)
Smerfetka
0
Smerfetka | 4 lata temu | 31937 pkt
Sposobem są zapiekanki. Na kromkę nałóż wędline, warzywa i ser żółty. Zapiekaj w piekarniku kilka minut. Innym sposobem są francuskie tosty. Chleb umocz w jajku rozemłanym. Smaż na patelni.
elemele
0
elemele | 19 mies. temu | 16531 pkt
Ja robię tosty francuskie z czerstwego pieczywa. To najlepsze rozwiązanie!
tajga
0
tajga | 19 mies. temu | 5650 pkt
Ja tak samo. No a jakie pyszne!
0
Może włożenie do zamrażalnika? ja tak robię i pieczywo zyskuje, możesz także upiec chleb 9kromki) nad ogniem lub włożyć do tostera. – meduza

– 18 mies. temu

  • 1

  • 2

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.