Jak piecze się buraki? I do jakich potraw można ich w tej postaci użyć?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Buraki trzeba najpierw obrać. Te większe pokroić, tak aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. Układamy je w brytfance lub na tacce żaroodpornej. Posypujemy posiekaną czebulą, czosnkiem (może być sproszkowany, choć wiadomo, świeży lepszy), można dać odrobinę cukru i skrapiamy octem. Pieczemy do godziny czasu (trzeba sprawdzać ich miękkość bo długość pieczenia zależy od wielkości kawałków) w temperaturze ok 200 stopni.
Tak przygotowane możemy dodawać do sałatek (np. z kozim serem i orzechami) lub podać do tradyzyjnego obiadu zamiast surówki. Wtedy można je dodatkowo zetrzeć na tarce i podsmażyć na pateli na masełku.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.