Jak przyrządzić i co to jest pakora?

lady-margot
zapytał 7 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

weriontu
0
weriontu | 7 lat temu | 223714 pkt
Pakora to tradycyjna indyjska przekąska. Zwykle spożywana jest z herbatą, jednak restauracje podają ją jako przekąskę przed daniem głównym. Pakora to kawałki warzyw w cieście, smażone w głębokim oleju. Można przyrządzić ją samemu w domu. Ciasto przygotowywuje się z besanu, czyli mąki z ciecierzycy, jajek, chili, kurkumy, łyżeczki proszku do pieczenia i odrobiny wody. Powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Obrane i umyte warzywa (bakłażan, cukinia, papryka, cebula) zanurzamy w cieście i wrzucamy do głębokiej patelni z dużą ilością oleju. Każdą partię warzyw smaży się z obu stron na złoty kolor. Pakorę można podawać z różnymi dipami, w zależności od naszych preferencji.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.