Jak przyrządzić kabaczka?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

Ligeia
0
Ligeia | 8 lat temu | 2864 pkt
Istnieje ogromna ilość przepisów na potrawy z kabaczków. Można z nich zrobić świetne placuszki z cebulą, podobnie jak robi się placki ziemniaczane. Można udusić kabaczek pokrojony w kostkę z innymi warzywami i zrobić sos śródziemnomorski do makaronu - lekki i bardzo zdrowy. Można faszerować kabaczki ryżem, mięsem i serem. Można zrobić zapiekankę z kabaczków, rezygnując z ziemniaków. Doskonale smakuje również tarta z kabaczkami.
andromeda877
0
andromeda877 | 8 lat temu | 2300 pkt
Ja znam inny sposób na przyrządzenie kabaczka. Jest on bardzo prosty, a efekt pracy w kuchni smaczny. Obieramy warzywo i kroimy je na nie za grube plastry.Doprawiamy je do smaku wedle własnych upodobań. Następnie panierujemy je jak kotlety schabowe w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krążki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, do momentu kiedy się zarumienią.
mysiogon
0
mysiogon | 8 lat temu | 790 pkt
Kabaczek jest świetnym produktem do przyrządzenia lecza. Można połączyć go z pomidorami, papryką, bakłażanem, cukinią czy ziemniakami. Kabaczek i inne warzywa kroimy dosyć drobno i wrzucamy na głęboką patelnie lub do garnka. Dolewamy wody i dusimy. Dodajemy przyprawy: szczególnie ważna jest papryka słodka i ostra, pieprz, estragon i sól. Gdy warzywa będą już miękkie, co następuje po ok. 15-20 minutach wyłączamy gaz i podajemy. Z chlebem, z kaszą, na zimno i na ciepło - super uniwersalne danie.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Pomysł na przyrządzenie potraw z kabaczka jest całe mnóstwo. Warzywo to idealnie nadaje się do lecza bądź jako składnik bigosu, świetnie także smakują zapiekane krążki kabaczka - w piekarniku, bądź na patelni, wcześniej można je opanierować w bułce tartej i przygotowywać jak kotleciki. Kabaczka można także faszerować innymi warzywami, ryżem, mięsem itp. po czym należy go zapiekać. Jednym z oryginalnych dań, które możemy przyrządzić są Kluski z kabaczka w sosie z sera feta, aby przygotować taką potrawę potrzebujemy:
-1 kabaczka
-2 szklanki mąki
-łyżkę mąki ziemniaczanej
-jajko
-200 g pomidorków koktajlowych
-ser feta (jedno opakowanie)
-pół szklanki śmietanki 30%
-wegetę, pieprz, tymianek, gałkę muszkatałową

Kabaczka należy przekroić wzdłuż i wycinamy z niego gniazda nasienne. Następnie opruszamy go przyprawami: wegetą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy kabaczka przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go, po ostygnięciu wyjmujemy miąższ ze skóry i miksujemy go. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko oraz przyprawy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego małe, okrągłe kluseczki i wrzucamy je na osoloną wodę, którą wcześniej doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kluseczki kilka minut, aż wypłyną na wierz. Następnie przygotowujemy sos: w garnku podgrzewamy wodę i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser feta. Podgrzewamy całość aż do momentu kiedy ser się całkowicie roztopi, wtedy dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą lub pipeprzem i dokładnie mieszamy składniki. Kluseczki wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i polewamy całe danie przygotowanym sosem.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.