Jak przyrządzić kartacze?

anonim
zapytał 7 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

weriontu
0
weriontu | 7 lat temu | 223714 pkt
Kilka dni temu po raz pierwszy przyrządziłam kartacze. Podam więc składniki w takich proporcjach, których używałam. Należy obrać 3 kilogramy ziemniaków, połowę z nich ugotować, druga połowę zetrzeć na tarce. Ziemniaki starte kładziemy na sitku, tak żeby odsączyć wodę. Po około 10 minutach w wodzie z ziemniaków odkłada się skrobia, należy ją dokładnie zebrać. Starte ziemniaki odsączałam przez gazę tak, aby były one mniej wodniste. Aby powstało ciasto na kartacze, należy połączyć ze sobą ziemniaki i dobrze je ubić lub przepuścić przez maszynkę. Do smaku można dodać sól i pieprz. Farsz zrobiłam z pół kg mięsa mielonego, 2 ząbków czosnku, soli pieprzu i kopru. Po wyrobieniu ciasta nakładamy je na dłoń i rozciągamy do rozmiarów placuszka. Na środek nakładamy farsz, sklejamy ciasto i formujemy w rękach kulę. Kartacze wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 15 minut po wypłynięciu. Można podawać je ze smażoną cebulką lub ze skwarkami.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.