Jak przyrządzić małże?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 8 lat temu | 77201 pkt
Proponuję przepis z domowej książki kucharskiej na zupę z małży po marynarsku. Do jej przygotowania potrzebujemy:
1 kg małży (omułki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zgniecionego czosnku
1/2 szklanki białego wina
4 kromki opieczonego chleba
6 łyżek oliwy z oliwek
pieprz

Na początek trzeba dokładnie oczyścić skorupki małży. Potem do garczka należy wlać wodę, włożyć małże i zagotować. Gdy tylko małże się otworzą wyjmujemy je z wody i każdą wyciągamy z muszelki. Wodę, w której gotowały się małże trzeba przecedzić. Stawiamy garczek na mały ogień, wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek. Potem doajemy małże, podlewamy winem i na koniec wlewamy do całości wodę, w której małże się gotowały. Doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez minutę. Na koniec dolewamy resztę oliwy z oliwek, wsypujemy natkę pietruszki i całość doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z opiekanym chlebem (tostami) najlepiej natartymi czosnkiem lub posmarowanymi masłem czosnkowym.
varmiann
0
varmiann | 7 lat temu | 1659 pkt
Musze koniecznie wypróbować ten przepis. Kiedyś na jednej z wysp jadłam mule w sosie cytrynowo-limonkowym - intrygujący smak. W Polsce w małej ilości miejsc podają dobrze przyrządzone małże. Ostatnie smaczne jakie jadłam to były chyba w jednej krakowskich restauracji Le scandale. właśnie miały w sobie białe wino i odpowiednią ilość czosnku.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.