Jak przyrządzić prawdziwą grochówkę wojskową?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

ania1988
1
ania1988 | 8 lat temu | 604 pkt
Do prawdziwej wojskowej grochówki należy przygotować następujące składniki:
25 dag grochu łuskanego
1,5 litra bulionu (najlepiej na bazie warzyw- marchwi, pora, selera, pietruszki i kości)
30 dag ziemniaków
8 dag cebuli
10 dag boczku
20 dag kiełbasy
2 dag mąki na zasmażkę

oraz przyprawy: 1,5 łyżeczki majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku, można dodać również maggi.

Sposób przyrządzania:
Groch przebieramy, myjemy i namaczamy (około 2 godziny)
Następnie gotujemy go w bulionie
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy i dodajemy je do grochu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim
Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem, do tego dodajemy mąkę
Wszystko łączymy z zupą
Na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę i majeranek
Przyprawiamy do smaku
Gotujemy jeszcze kilka minut

Zupę można spożyć z chlebem, grzankami, lub gotowaną kiszoną kapustą.

Smacznego :)
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Potrzebujemy:
1,5 litra wywaru z kości i włoszczyzny
25 dag grochu
30 dag ziemniaków
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy (najlepsza wiejska)
cebulę
mąkę
przyprawy: wegeta, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Groch płukamy, zalewamy wywarem, gotujemy do momentu aż będzie bulgotało i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz gotujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, zarumieniamy. Tak powstałą zasmażkę dodajemy do zupy. Dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz majeranek. Gotujemy jeszcze 2 min, doprawiamy całość do smaku wegetą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać ugotowaną i startą na średnich oczkach marchew.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.