Jak przyrządzić schab?

anonim
zapytał 7 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

paula_66
0
paula_66 | 7 lat temu | 320 pkt
Schab można przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich jest zrobienie kotletów schabowych. Schab bez kości należy pokroić na plastry grubości około 1,5cm,a następnie rozbić. Mięso przyprawiamy według uznania. Każdy kotlet panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju. Zdrowszym sposobem przyrządzenia schabu jest upieczenie go w piekarniku. Można to zrobić przykrywając plastry schabu warstwami pokrojonych pieczarek, marchewki i majonezu.Taką potrawę pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 40minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Najczęściej schab podaje się w formie kotleta. Panierujemy rozbite kawałki mięsa i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Schab można jednak przyrządzić na wiele innych sposobów, o wiele smaczniejszych, ciekawszych i oryginalnych. Oto mój ulubiony sposób: kawałki schaba rozbijam i nacieram sokiem z cytryny oraz magi. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie kroję w słupki warzywa: marchew, seler, cebulę, paprykę, pieczarki. Formę do zapiekania wykładam folią aluminiową i układam na niej plastry mięsa. Te przykrywam wymieszanymi jarzynami, posypuję mieszanką ziół dość obficie i skrapiam magi. To przykrywam folią aluminiową i piekę około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak przygotowany schab świtnie smakuje np. z kluskami śląskimi bądź nawet ryżem, nie trzeba nawet dodatkowo robić surówki do tego dania.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.