Jak przyrządzić stek wołowy?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

andromeda877
0
andromeda877 | 8 lat temu | 2300 pkt
Podam bardzo prosty przepis na stek wołowy z grilla, bez żadnych udziwnień. Czas przygotowania to średnio ok. pół godziny. Potrzebne do składniki to:
-800 g polędwicy wołowej
-200 g majonezu
-łyżka musztardy
-szczypiorek
-pieprz
-sól

Mięso należy pokroić na steki(średnio będą to 4 porcje). Następnie w salaterce mieszamy majonez, musztardę, pieprz, sól oraz drobno pokrojony szczypiorek. Mieszamy bardzo dokładnie do momentu, kiedy masa będzie jednolita.W ten oto sposób otrzymujemy sos. Pozostaje jeszcze opiec steki na grillu i gdy już będą gotowe, podajemy je wraz z sosem.
jadzka21
0
jadzka21 | 7 lat temu | 1840 pkt
Steki z polędwicy z niebieskim serem pleśniowym.

- 600-700g polędwicy
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 100g niebieskiego sera pleśniowego
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól, pieprz

Polędwicę umyć, odsączyć na kuchennym papierze i podzielić na 4 porcje. Mięso lekko przypłaszczyć ręką. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i smażyć na nim mięso po 2-4 minut z każdej strony, zależnie od tego ile ma być krwiste. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem, przełożyć na półmisek lub talerze i trzymać w cieple. Tymczasem na patelnię wlać śmietanę i dodać rozkruszony ser. Ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem i podawać z frytkami lub ziemniakami pieczonymi na blasze.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Oto przepis na przepyszny stek wołowy z gruszką - wykwintne połączenie smaków. Potrzebujemy:
4 szt steków wołowych
4 szt gruszek
400 ml bulionu
400 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki żurawiny (konfitury)
4 łyżki masła
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
sól, pieprz, chilli

Na poczatek opruszamy steki solą i pieprzem. Następnie na małej 4 łyżkach masła zarumieniamy mięso z każdej strony i smażymy około 5 minut. Tłuszcz pozostały po smażeniu mieszamy z bulionem, dodajemy do niego steki i dusimy je do momentu, aż około połowa płynu wyparuje. Po tym czasie dodajemy żurawinę, całość doprawiamy. Teraz kolej na gruszki - obieramy je, następnie należy każdy owoc wydrążyć. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dolewamy białe wino i całość dusimy około 15 minut. Steki podajemy wraz z gruszkami i sosem, bardzo dobrze smakują podane z sypkim ryżem.
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 4 lata temu | 43850 pkt
Ile "kucharzy" tyle sposobów przyrządzenia.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.