Jak przyrządzić szpinak?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

XkahaX
0
XkahaX | 8 lat temu | 4996 pkt
Świeży szpinak należy najpierw dokładnie oczyścić i pokroić. Konieczne jest jego wielokrotne płukanie, gdyż często jest w nim dużo piasku. Łatwiej jest kupić gotowy, mrożony szpinak. Też smaczny, a oszczędza nam wiele pracy:) Mi szpinak najbardziej smakuje podsmażony na oliwie, z odrobinką soli i pieprzu. Do tego kilka ząbków czosnku i duuuużo śmietany. Sos świetny do makaronu, a gdy podsmażymy go dłużej to też do nadziewania naleśników i canelloni. Pycha!
rybik
0
rybik | 8 lat temu | 250 pkt
Najpopularniejszym sposobem przyrządzania szpinaku jest blanszowanie go na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Do tak przygotowywanego szpinaku niezbędne jest towarzystwo mleka lub śmietany oraz przypraw, które podkreślą jego smak. Oprócz soli i pieprzu należy dodać czosnek, ostrą paprykę i mielony kminek. Doskonale smakuje z dodatkiem sera pleśniowego, który podkreśla jego kremowy smak. W przypadku świeżego szpinaku liście należy rozdrobnić. Jeśli chodzi o szpinak mrożony możemy go bez uprzedniego rozmrażania przygotowywać na patelni.
varmiann
0
varmiann | 7 lat temu | 1659 pkt
Uwielbiam szpinak właśnie z dodatkiem śmietanki, serka i czosnku. Bardzo dobry jest też świeży, ugotowany z dodatkiem oliwy, posypany startym parmezanem (sól, pieprz) i do tego chrupiąca bagietka. Ostatnio też w jednej z krakowskich restauracji le scandale widziałam szpinak z rodzynkami i orzeszkami pinii serwowany na grzankach

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.