Jak przyrządzić zupę grzybową z suszonych prawdziwków krok po kroku?

anonim
zapytał 7 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Potrzebujemy:
garść suszonych prawdziwków
1 porcję włoszczyzny z kapustą
1 dużą cebulę
1 łyżkę oliwy lub oleju
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 listki laurowe
3 - 4 ziarna pieprzu
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
vegeta
No to krok po kroku:
1. Włoszczyznę czyścimy i drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi dziurkami.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę i dusimy na niewielkim ogniu, do momentu aż jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste.
3. Zalewamy czterema szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej (vegety) i gotujemy na małym ogniu 30 - 40 minut.
4. Przecedzamy wywar (jarzyny można wykorzystać do przygotowania omletu lub sufletu).
5. Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, szczyptę soli gotujemy do miękkości i przecedzamy.
6. Oba wywary łączymy i zagotowujemy.
7. Prawdziwki kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do wywaru razem z posiekaną zieleniną, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotowe.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.