Jak się robi gołąbki? Jaka jest różnica pomiędzy nimi a faszerowaną kapustą?

anonim
zapytał 7 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

weriontu
0
weriontu | 7 lat temu | 223714 pkt
Gołąbki to inaczej właśnie faszerowana kapusta. Różnica polega jedynie na użytej nazwie. Do gołąbków używa się kapusty białej lub włoskiej, w zależności od preferencji. Kapustę należy obgotować i zawinąć w nią wcześniej przygotowany farsz. Osobiście robię farsz z ryżu, kaszy, mięsa mielonego, pieczarek i przypraw. Proporcje zależą od ilości gołąbków jaką chcemy przygotować. Zawijam kapustę z farszem i nastawiam do piekarnika razem z sosem pomidorowym (może być też pieczarkowy itp). Danie powinno dusić się około 20-30 minut, następnie jest gotowe do spożycia. Umiejętnie przyprawione gołąbki są naprawdę pyszne, a do tego bardzo sycące.
aneczka173
0
aneczka173 | 7 lat temu | 100735 pkt
Gołąbki to nazwa tradycyjna i bardziej popularna, jednak w niektórych regionach nazywa się je po prostu faszerowaną kapustą. Przyrządza się je dość prosto. Wybieramy jak największe liście białej kapusty. Zwijamy w nie farsz, na który składa się przyrządzone mięso mielone z ugotowanym ryżem. Formujemy je tak, aby miały lekko podłużny kształt. Następnie wstawiamy razem z sosem pomidorowym na wolny ogień. Sos jest także prosty do zrobienia. Wystarczy parę łyżek koncentratu, woda i przyprawy. Gołąbki powinny dusić się tak do 40 minut. Najlepiej smakują z ziemniakami obficie polane sosem. Są na prawdę pyszne.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.