Jak suszyć grzyby?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

4 odpowiedzi obeznanych

ninigi
0
ninigi | 8 lat temu | 409 pkt
Najlepszym i najtańszym sposobem jest nawlekanie pokrojonych wcześniej grzybów na sznurek i zawieszenie ich w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu. Można je także rozłożyć na sitach i tak suszyć, pamiętając o tym, by od czasu do czasu potrząsać sitem, by grzyby nie przywierały. Dobrym sposobem jest także suszenie w piekarniku - początkowo w 50˚C, pod koniec suszenia zwiększając temperaturę do 70˚C. Warto także zaopatrzyć się w specjalną suszarkę do grzybów, która ułatwia i przyspiesza tę czynność. Pamiętać należy przede wszystkim, by przed suszeniem nie myć grzybów, bo wtedy te, dodatkowo nasiąkając wodą, suszą się o wiele gorzej i dłużej.
mysiogon
0
mysiogon | 7 lat temu | 790 pkt
Własnoręczne suszenie grzybów jest wbrew pozorom bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu. Dla uzyskania najlepszych efektów wystarczy nawlec grzyby na nitkę i zawiesić w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze lub piecu).
Oddzielamy nóżki od kapeluszy, większe grzyby kroimy na pół lub na 4 części. Przygotowujemy igłę z nicią jak do szycia i po kolei nawlekamy wszystkie elementy. Związujemy nitkę i voila!
Po wysuszeniu grzyby zmniejszają swoją objętość o ok. 70%. Dobrze wysuszone powinny być twarde. Grzyby wkładamy do szczelnego pojemniku i chowamy w ciemne miejsce. Okres przechowywania może wynosić do kilku lat.
weriontu
0
weriontu | 7 lat temu | 223714 pkt
Na podstawie własnych doświadczeń nie polecam suszenia grzybów poprzez nawijanie ich na nitkę. Proces ten trwa kilka dni i niestety grzyby suszone w ten sposób mogą zrobaczywieć. Szczególnie kiedy suszymy je latem na wolnym powietrzu, możemy mieć pewność, że w grzybach pojawią się nieproszeni goście. Polecam zakup suszarki do owoców i grzybów. Pokrojone grzyby układamy na półkach suszarki, którą uruchamiamy i pozostawiamy włączoną na noc. Rano mamy wysuszone grzyby i przy okazji piękny zapach w całym domu. Wystarczy przełożyć je do szczelnego pojemnika i przygotowywać potrawy.
synek
0
synek | 5 lat temu | 5037 pkt
Najlepiej na piecach od ogrzewania. Można na grzejniku. Nie polecam w piekarniku, ponieważ lubią się zaparzyć. Nie należy suszyć robaczywych grzybów z myślą, że robaki wyjdą, ponieważ zdechną i zostaną w grzybach.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.